Uponneen venäläisaluksen öljyn pelätään aiheuttavan tuhoa Kanariansaarilla

24 kilometrin päässä Kanariansaarilta uponneesta aluksesta vuotaa öljyä, ja viime päivinä öljyä on havaittu myös lähellä Kanariansaarten rantaa.

Ulkomaat
Sukellusrobotin ottamia kuvia uponneesta Oleg Naidenov -aluksesta.
Sukellusrobotin ottamia kuvia uponneesta Oleg Naidenov -aluksesta. Public Works minister / EPA

Kanariansaarilla pelätään, että toissa viikolla uponneesta venäläisestä kalastusaluksesta vuotava öljy saattaa aiheuttaa merkittävää tuhoa saarten luonnolle.

Kuun puolivälissä uponneesta Oleg Naidenov -aluksesta vuotaa öljyä ja uppoamisalueen ympäristössä on havaittu arviolta 12 000 kuutiometriä hylkyä. Alus upposi 24 kilometrin päässä Kanariansaarilta ja alkuperäinen öljylautta on edennyt kohti Atlantia. Öljyä on kuitenkin havaittu myös vaarallisen lähellä suosittuja turistirantoja.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan öljyä on jo levinnyt Gran Canarian Venegueran alueelle. Järjestö varoittaa, että tilanne voi pahentua lähipäivinä. Veneguera sijaitsee suojelualueella ja on myös lomakohde.

Myös hallitus kertoi torstaina, että Vengueran edustalla on havaittu neljän kilometrin pituinen öljylautta. Viranomaisten mukaan ei ole varmaa, onko se peräisin venäläisaluksesta.

Venäläistroolerissa on noin 1 400 tonnia polttoöljyä. Alus syttyi 11. huhtikuuta tuleen ollessaan satamassa ja se hinattiin merelle. Neljä päivää myöhemmin alus upposi noin 24 kilometrin päässä saarilta. Espanjan hallituksen mukaan aluksesta vuotaa öljyä 5–10 litran tuntivauhtia.

Miehittämätön sukellusvene on lähetetty runsaan kahden kilometrin syvyydessä makaavan hylyn luo selvittämään, voidaanko siinä olevat kolme tunnettua vuotoa tukkia, hallitus kertoo.

Greenpeace on arvostellut sitä, että Espanjan viranomaiset veivät Oleg Naidenovin varotoimena merelle. Järjestön mukaan uppoamisalueella on muun muassa kylmänmerenkoralleja sekä delfiinejä ja kilpikonnia. Järjestön mielestä vahingoittuneista aluksista pitäisi huolehtia satamissa tai lahdissa, koska öljyvuotoja on vaikeampi pitää kurissa avomerellä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset