Hyppää sisältöön

Malariarokotteeseen asetut suuret toiveet pettivät

Ensimmäinen malariarokote ei ole teholtaan läheskään esimerkiksi poliorokotteen veroinen. Malariaan sairastuvien suuren määrän takia rokotteesta odotetaan kuitenkin apua sadoille tuhansille.

Verinäytettä valmistellaan malariatestiä varten. Kuva: Narong Sangnak / EPA

Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoitteena oli tähän vuoteen mennessä malariarokote, joka estäisi ainakin puolet rokotettujen tartunnoista ja jonka teho kestäisi yli vuoden. Ensimmäinen malariarokote odottaakin nyt käyttölupaa.

Brittiläisessä lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen rokote ei täytä suuria tavoitteita, vaan teho jää keskimäärin 30-prosenttiseksi ja heikkenee aikaa myöten. 

Yhtiö aikoo kuitenkin ottaa lääkkeen käyttöön, jos Euroopan lääkevirasto siunaa sen. Luvasta päätettäneen tämän vuoden aikana.

– Kaikki myöntävät, ettei tämä ole paras tai lopullinen malariarokote. Siitä ei ole estämään tartuntoja, mutta se kuitenkin keventää tautikuormaa tuntuvasti, sanoo brittitutkimusta johtanut Brian Greenwood.

Malariaan sairastuu noin 200 miljoonaa ihmistä vuodessa, ja monet saavat taudin useita kertoja elämänsä aikana. Nyt valmistuneen rokotteen lisäksi muitakin on kehitteillä, mutta niiden arvioidaan vievän vielä vuosia.

Sivuvaikutuksena kuumetta ja kouristelua

Rokotetta testattiin Afrikassa noin 15 500 pikkulapsella. Yksi ryhmä sai kolme rokoteannosta kolmen kuukauden aikana, toinen ensin yhden rokotteen ja puolitoista vuotta myöhemmin sen tehosteen ja kolmas pelkän lumerokotteen. Kaikkien lasten vuoteet suojattiin moskiittoverkolla. Seuranta kesti neljä vuotta.

Parhaiten – 46-prosenttisesti – rokote auttoi 5–17 kuukauden ikäisiä lapsia. Pikkuvauvoilla teho jäi 27-prosenttiseksi. Esimerkiksi poliorokotteeseen verrattuna tulos on vaatimaton, sillä polio nujertuu rokotteella 90-prosenttiseksi.

Tutkijat raportoivat myös sivuvaikutuksista: kivuista, kuumeesta ja kouristelusta. Yhdessä koeryhmässä esiintyi myös enemmän aivokalvontulehduksia kuin rokottamattomilla lapsilla, minkä syytä tutkijat eivät osanneet kertoa.