Väitös: Bakteereista saadaan vielä biotuotetehdas

Bakteerit saadaan tulevaisuudessa tuottamaan esimerkiksi materiaalien raaka-aineeksi sopivia hiiliyhdisteitä. Tämänsuuntaisia visioita maalaillaan Tampereen teknillisessä yliopistossa valmistuneessa väitöstutkimuksessa.

tekniikka
Ruskeaa vesi kuplii betonialtaissa
Näissä Riihimäen jätevedenpuhdistamon 6 metriä syvissä ilmastusaltaissa bakteerit poistavat jätevedestä muun muassa typpeä.Miki Wallenius / Yle

Diplomi-insinööri Suvi Santalan väitöskirja on Suomen ensimmäinen synteettisen biologian väitöskirja. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää uusien mikrobiologisten tehtaiden rakentamisessa ja kehittämisessä.

Santala on tutkinut Acinetobacter baylyi ADP1 -bakteerin sopivuutta biologisen tuotannon isäntäsoluksi. Hän sai lajin esimerkiksi tuottamaan pitkäketjuisia hiilivetyjä, jotka ovat teollisuudessa erittäin hyödyllisiä.

Tätä nykyä mm. muoveja tuotetaan ketjuttamalla raakaöljystä peräisin olevia hiilivetyjä.

Lähtömateriaalien valikoima laajenee

Diplomi-insinööri Santalan mukaan tulevaisuudessa ihmisen ei tarvitse olla riippuvainen juuri tietyistä luonnon raaka-aineista, kuten öljystä. Sen sijaan tuotteiden tai energian lähtömateriaaleina voidaan hyödyntää lähes mitä tahansa, yksinkertaisista sokereista maatalouden ja teollisuuden jätevirtoihin.

Viime kädessä bakteerit voidaan saada tehtaan tavoin tuottamaan haluttuja materiaaleja biologisella ja turvallisella tavalla.

Synteettinen biologia yhdistää insinööritieteet ja biotekniikan. Se pyrkii tuottamaan arvokkaita molekyylejä kestävällä tavalla bioenergia-, lääke-, polymeeri- ja hienokemikaaliteollisuudelle.