Paikallisia yrittäjiä ei voi suosia kilpailutuksessa: "Estäisi yritysten kasvun"

Kunnat suosivat mielellään hankinnoissa paikallisia yrityksiä. Suuret hankinnat avaavat ovia myös muiden alueiden toimijoille, sillä paikallisuutta ei voi suosia kilpailutuksessa.

Kotimaa
Rukkaset roska-astian päällä.
Katja Salminen/ Yle

Monessa kunnassa pyritään suosimaan lähituotantoa ja oman alueen yrittäjiä. Silti suuret hankinnat valuvat usein kuntarajojen ulkopuolelle. Päättäjät saavat tästä ajoittain runsaasti kritiikkiä, mutta käytännössä he eivät voi tilanteelle mitään.

– Suosiminen on ehdottomasti kiellettyä. Paikallisuutta ei voi asettaa kilpailutuksen perusteeksi, kertoo Kuntaliiton johtava lakimies Juha Myllymäki.

Esimerkiksi Porissa on käyty tänä keväänä poliittista taistoa iltis-toiminnan kilpailutuksesta. Paikallinen, pitkään koululaisten iltapäivätoimintaa järjestänyt toimija hävisi yllättäin kilpailutuksen. Päätöstä pyöriteltiin lautakunnassa jonkin aikaa, mutta lopulta toiminta oli luovutettava kilpailutuksen voittaneelle taholle.

Harkinta on tehtävä tarkoin

Kunnat voivat vapaasti valita mihin varojaan käyttävät, kunhan hankinnat ovat riittävän pieniä. Euromäärän kasvaessa riittävän suureksi on kilpailutus laajennettava koko maan laajuiseksi.

– Lähtökohtana on, että julkisia varoja käytetään yhteisten sääntöjen mukaan. Pitää myös huomioida, että jos suositaan vain oman alueen yrittäjiä, eivät yritykset pysty laajentamaan toimintaansa. Ei sekään varmaan päättäjien toiveissa ole, Juha Myllymäki toteaa.

Kilpailutuksen voittajan valinta ei ole yksiselitteistä. Valinnassa voi painottaa hinnan lisäksi muun muassa laatua, kokemusta tai ympäristöystävällisyyttä. Jos perusteet aiheuttavat epäilyksiä suosimisesta, voi päätös vielä kaatua valitukseen.