Hyppää sisältöön

Matka minuksi -dokumenttielokuva esittelee bloggaavien nuorten naisten riittämättömyyden tunteita

Netissä erilaisia blogeja pitävät nuoret naiset ovat pääosassa Mina Laamon dokumenttielokuvassa Matka minuksi. Yksi elokuvan teemoista on riittämättömyyden tunne, mitä ohjaaja Laamo uskoo ilmenevän ikään tai sukupuoleen katsomatta enemmänkin: – Meillä on aika kovia vaatimuksia sille, mitä meillä tai meidän pitäisi koko ajan olla.

Matka minuksi -dokumenttielokuva seuraa kolmea nuorta naista, joita yhdistävät omasta elämästä kertovat blogit sekä kamppailu oman riittämättömyyden tunteen ja nyky-yhteiskunnan vaatimusten kanssa.

Ohjaaja Mina Laamo kuvaa dokumenttielokuvan tekemisprosessia matkaksi, jolla ei tiedä, mitä tuleman lopulta pitää.

–  Elämästä ei voi tietää aina kauheasti, että mitä tapahtuu, eli kun lähtee tekemään dokumenttielokuvaa, joutuu olemaan aika auki sen kanssa. Itse en tekijänä yritä pakottaa asioita sellaiseen muotoon, mitä itse ajattelisin, että elokuvan pitää olla, pohtii ohjaaja Mina Laamo.

Laamoa pohdituttaa kuitenkin ulkopuolelta tulevien odotusten merkitys – elokuvalla on taustalla esimerkiksi rahoittajat, jotka odottavat valmista elokuvaa.

– Dokumenttielokuvan kanssa joutuu kärsimään sen koko matkan, koska ei tiedä, miten lopulta käy. Tämä elokuva käsittelee kuitenkin samaa aihetta, eli miten sietää elämän keskeneräisyyttä ja omaa keskeneräisyyttä sekä puutteellisuutta, ja olen yrittänyt tuoda samaa metodia omaan tekemiseeni, Laamo hymyilee.

Dokumenttielokuva vaatii luottamussuhteen

Matka minuksi -dokumenttielokuva käsittelee itsensä löytämisen lisäksi myös kipeitä aiheita, kuten syömishäiriöitä. Ohjaaja Mina Laamo kertoo, että päähenkilöiden valinta oli hänelle selvä lähestulkoon samantien, ja luottamus tekijän ja päähenkilöiden välille löytyi nopeasti.

– Heidän tapaamisensa ei missään vaiheessa jännittänyt, ja meillä oli aika nopeasti luottamussuhde puolin ja toisin. Totta kai aluksi jännitti se, mitä elokuvasta sanotaan, ja enemmän minua jännittää edelleen se, mitä heistä kirjoitetaan. Minulla on myös dokumentintekijän vastuu, koska olen tuonut heidät tähän elokuvaan, vaikken pystykään palautetta lopulta kontrolloimaan, Laamo miettii ja jatkaa:

– Pääasiassa dokumenttielokuvan palaute on ollut positiivista, ja olen iloinen siitä, kun päähenkilöille on tultu sanomaan, että kiitos rohkeudesta ja kiitos, että uskalsit olla mukana ja puhua tietyistä asioista.

Laamo arvelee, että riittämättömyyden tunnetta ilmenee ikään tai sukupuoleen katsomatta monilla ihmisillä.

– Moni on tullut sanomaan minulle, että he ovat samaistuneet henkilöihin ja elokuvaan. Ehkä se juuri puhuttelee syvimmällä pohjalla, että monilla on kokemus siitä, ettei ole mukavaa omassa elämässä. Tai että joutuu ikään kuin pinnistelemään missä tahansa asiassa. Tuntuu, että meillä on aika kovia vaatimuksia sille, mitä meillä tai meidän pitäisi koko ajan olla.

Nuorten mielenterveydestä halutaan keskustella

Mina Laamon Matka minuksi -dokumenttielokuvaa esitetään Vaasassa elokuvateatteri Gloriassa 24. huhtikuuta alkaen. Elokuva saatiin Vaasaan yhteistyössä keväällä perustetun Pohjanmaan Kriisikeskuksen kanssa.

– Me kosimme Mina Laamon elokuvaa tänne ja paikallinen elokuvateatteri suostui ottamaan sen näytettäväkseen, jolloin me saimme yhteisen teeman eli mielenterveyden ja nuorten mielenterveyden myös elokuvan keinoin keskusteluun, kertoo Pohjanmaan kriisikeskuksen johtaja Maritta Vuorenmaa.

Maritta Vuorenmaan ennakko-odotukset olivat dokumenttielokuvasta kovat, mutta hänen mukaansa ne ylittyivät.

– Tiedän ammattityöstäni ja -taustastani käsin, että yhteiskunnalliset paineet ovat kovia, ja tässä dokumentissa se välittyy hyvin, mistä kaikesta ne paineet syntyvät ja myöskin se, kuinka niitä voi purkaa ja käsitellä.

.
.