Piilokojun korpionnea: Sokkotreffeillä ahman kanssa

Ahmanaaras kantaa jo ruokaa jälkikasvulleen. Kevään valo on herätellyt kontiotkin tallustelemaan korpikätköissään hupenevilla hangilla. Närhet, tikat ja korpit pitävät yllä äänimaisemaa piilokojusta avautuvalla metsäaukiolla. Hetkeksi ihminen lakkaa olemasta uhka, kangasverhon suojasta tähdätään vain kameralla – jos silläkään.

Kuva: Pekka Ovaskainen

Kontiovaaran mutkitteleva hiekkatie on jo lähes kuiva Lieksan takamailla. Erä-Eeron savottakämpän pihapiiriä halkova Keljänpuro kohisee huhtikuun tarinoitaan, ja matkalla piilokojulle näemme useita karhun jälkiä.

– Tuossa on eiliset jälet näköjään, katohan kun kynnetkin erottuvat nuin selevään. Saattaisi olla sen viimesyksyisen pihassapelautujan tekosia, sitä ei olekaan vielä tälle vuotta näkynyt, meitä piilokojulle opastava Eero Kortelainen juttelee.

Kortelainen on tarjonnut ohjattuja luontoelämyksiä Lieksassa jo viitisentoista vuotta, ja hän tuntee Kontiovaaran alueen ja sen eri eläinlajit hyvin.

– Lintujen kohta minua harmittaa, nytkin pitäisi teeren soida jo täysiään, vaan eipä kuulu mitään. Samoin ilves on käynyt olemattomiin, eivätkä täällä sudetkaan tunnu hengissä pysyvän, Eero Kortelainen sanailee selvästi harmissaan.

Tämä karhu heittäytyi viime syksynä varsin tuttavalliseksi, ja suorastaan poseerasi kameran edessä. Kuva: Pekka Ovaskainen

Ahma kiertää maailman ympäri vajaassa vuorokaudessa

Karhuja alueella liikkuu useampiakin, samoin ahmakanta on pysyvä. Sana siitä on kiirinyt ympäri maailmaa, ja Lieksaan lennetään jopa vain yhdeksi yöksi kuvaamaan ja katsomaan ahmaa ja karhua Yhdysvaltoja, Australiaa, ja Ranskaa myöten. Nytkin yhdellä kojulla omaa elämystään odottavat Kanadasta ja Australiasta kolmeksi päiväksi Lieksaan saapuneet kuvaajat.

Sosiaalinen media kuljettaa onnistuneet kuvat hetkessä halki maailman, ja Kortelainen kertoo, että yhteydenottoja tulee ulkomailta kasvavaan tahtiin. BBC:n kuvausryhmä saapuu Kontiovaaran maisemiin kesällä.

– Paljon käy ihmisiä aivan vain katselemassa erämaan elämää, ilman sen kummempaa kuvaamisen vimmaa. Monelle jo tämän paikan hiljaisuus ja syrjäinen rauha tuntuvat olevan huikeita elämyksiä, Eero Kortelainen kertoo.

Luonne-eronsa eläimilläkin. Tämä nuori uros oli viime syksynä kiinnostunut savottakämpän pihapiiristä, suurin osa karhuista väistää ihmistä tarkkaan. Kuva: Pekka Ovaskainen

Yhtäkkiä kojulla alkaa tapahtua

Olemme odotelleet luontoharrastaja ja -kuvaaja Pekka Ovaskaisen kanssa piilokojun suojissa nyt pari tuntia. Hyvin hiljaista suputtelua sopii harrastaa, ja sen myötä olemme selailleet tabletin näytöltä Ovaskaisen kuva-aarteita viime vuosilta. Kuvista näkee, että kameran takana on konkari.

– Joitakin kuviani olen laitellut tuonne maailmalle kilpailuihin, on sieltä jokunen mukava tunnustuskin tullut. Näitä nuoren karhun kuvia muun muassa on kyselty, ja hiljattain sain tunnustusta onnistuneesta joutsenkuvasta, Pekka Ovaskainen kertoo.

Ahman kanssakin Ovaskainen on jo tuttu pitkältä matkalta. Jotkut yksilöt hän kertoo tunnistavansa jo suoraan värityksen perusteella.

Ahmojen luo piilokojuille lennetään jopa yhden yön reissuja Australiaa, USA:ta ja Ranskaa myöten. Kuva: Pekka Ovaskainen

Kello on kulkenut neljästä puolikahdeksaan lähes huomaamatta, ja silloin aivan kuin tyhjästä eteen ilmestyy ahma. Se seisoo hetken hievahtamatta, ja alkaa sitten hitaasti laukaten lönkytellä aukiota ympäri. Pää pyörii ahkeraan, kun peto kuuntelee ja tarkkailee maisemaa aukion reunojen ulkopuolella.

Ahman tummat kasvot saavat kehyksen korvien ylälaidan vaaleasta väristä, myös vartaloa pyörtää vaalea rantu, joka erottuu hyvin muutoin tummanruskeasta, kiiltävästä turkista.

Kojun vierustan luona pyöriessään ahma kuulostaa mutisevan jotain, aivan kuin se höpöttelisi itsekseen. Iltapalaa taisi Eeron kätköistä etsiä. Noin vartin verran aukiolla pyörittyään ahma katosi lähes yhtä yllättäen, kuin oli ilmaantunutkin.

Tuntia myöhemmin aukiolle saapui vielä toinenkin ahma, edellistä hieman isompi ja tummempi. Luonne-erotkin näkyivät heti, toinen tulija oli paljon varovaisempi, ja pysähtyi kuuntelemaan tarkasti vähän väliä.

Mainosvideota kimppakirjaan

Kontiovaarassa käy nykyisin varsin paljon ulkomaalaisia. Ranskalaiset Olivier Larrey ja Remy Charamond ovat saapuneet Lieksaan Kainuun kautta. Ahman kuvaaminen on Kontiovaarassa varmempaa, ja miehet kertoivatkin tyytyväisinä saaneensa hyvää kuvamateriaalia videoonsa.

– Olemme kuvanneet jo useamman vuoden yhteisprojektina suomalaisten kanssa kirjaa taiga-alueen nisäkkäistä ja elämästä. Nyt kirja alkaa olla kasassa ja olemme hakemassa vielä videomateriaalia täältä sen markkinointia varten, kertoo Remy Charamond.