1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vaatelainaamo on asujen kirjasto – ja toistaiseksi pienen porukan ilo

Mitä, jos uusia vaatteita ei tarvitsisikaan ostaa omaksi, vaan ne voisi lainata? Riihimäkeläisen vaatelainaamo Vaaterekin jäsenet voivat jäsenmaksua vastaan lainata vaatteita. Tarjolla on lähinnä nuorten suomalaissuunnittelijoiden design-vaatteita.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Viime vuonna kesähäihin tuli ostettua kukkamekko, jota ei sen jälkeen ole pidetty. Myös arkeen pitäisi saada vaihtelua, mutta uusien vaatteiden ostaminen pelkästä vaihtelunhalusta käy turhan kalliiksi, eikä se ole ekologistakaan.

Vaatelainaamo voisi olla vastaus näihin pulmiin. Riihimäki on yksi niistä harvoista paikkakunnista, joissa on tarjolla vaihtoehto vaatteiden ostamiselle.

Ei tarvitse haalia vaatteita sinne omaan vaatekaappiin säilöön.

Emmi Malmström

Vaatelainaamo Vaaterekki lainaa jäsenilleen nuorten suomalaisten suunnittelijoiden design-vaatteita jäsenmaksua vastaan. Esimerkiksi kuukauden jäsenyys maksaa 40 euroa.

– Systeemi toimii niin, että täältä saa kaksi tuotetta kahdeksi viikoksi kerrallaan lainaan. Jäsen myös huoltaa ne siihen kuntoon, että ne ovat taas seuraavalle lainattavissa. Ei tarvitse haalia vaatteita sinne omaan vaatekaappiin säilöön, vaan voi saada tätä kautta vaihtelua, kertoo Emmi Malmström.

Nuoret suunnittelijat esiin

Emmi ja Veera ovat itse kenkäsuunnittelijoita. Nuorille naisille onkin tärkeää luoda muillekin suunnittelijoille väylä tuoda esiin tuotteitaan.

Pääsee käyttämään designvaatteita ja pystyy tuomaan omaan vaatekaappiin vaihtelua.

Emmi Malmström

Ekologisuus ja kierrätys ovat niin ikään punainen lanka vaatelainaamon toiminnassa.

– Meidän filosofiamme on se, että me tuemme suomalaisia, ekologisesti ja vastuullisesti tuotettuja vaate- ja asustemerkkejä ja haluamme tuoda niitä Vaaterekin lainaajien ikäyttöön.

– Lainaaja pääsee käyttämään designvaatteita ja pystyy tuomaan omaan vaatekaappiinsa vaihtelua ja virkistystä, selittää Vaaterekin filosofiaa Emmi Malmström, toinen vaatelainaamon pitäjistä.

Vaatefanituskin voi olla ekologisesti kestävää

– Meille on tosi tärkeää, että vaatteet pääsevät ihmisten käyttöön, kertoo Emmi Malmström. Kuva: Kati Turtola / Yle

Vaatelainaamot ovat vasta melko pienen ryhmän ilo. Riihimäen Vaaterekin lisäksi vaatelainaamoita on tällä hetkellä vain Lahdessa, Tampereella ja Järvenpäässä.

Vaaterekin naiset suunnittelevat parhaillaan uuden vaatelainaamon perustamista Helsinkiin joukkorahoituksen avulla. Riihimäen lainaamossa jäseniä on kymmenkunta, mutta kiinnostus on kasvussa.

– Ehkä kaikkia yhdistää se, että he ovat kiinnostuneita vastuullisemmasta tavasta pukeutua ja nimenomaan siitä vaihtelusta, koska sitähän tätä kautta saa tosi paljon, sanovat Veera Tuominen ja Emmi Malmström.