1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urheiluvalmennus

Ville Nieminen: Minulla on 30 vuotta aikaa kehittyä ihmisenä ja valmentajana

Keuruun Mestisseura KeuPa teki kenties suurimman kaappauksensa jo näin keväällä. Seura värväsi päävalmentajakseen Suomi-kiekon ikonin ja ikitaistelijan Ville Niemisen.

Ville Nieminen
Ville Nieminen

Keuruun KeuPa sijoittui miesten jääkiekon toiseksi korkeimmalla tasolla Mestiksessä kahdeksanneksi kymmenen joukosta. Ville Nieminen puolestaan pelasi mitaleista Rauman Lukon väreissä.

Urallaan 16. seuraa edustanut ja Stanley Cupinkin voittanut Nieminen ei juuri miettinyt kun kysely valmentajaksi tuli.

– Halusin olla heti mukana tässä hommassa. Haastava tilanne, mutta minulle iso mahdollisuus. Olin haaveillut mahdollisuudesta, että pääsisin heti aloittamaan suhteellisen korkealla sarjatasolla päävalmentajana, hän sanoo.

Nyt edessä on ajatusten säätäminen uuden roolin mukaiseen asentoon.

– Pelaajana energia ja kaikki kaivettiin kropasta, valmentaja kaivaa sen päästään. Peliura on niin lähellä, että tässä viimeisen viikon ajan on sitä pelaajan prinsessakuplaa puhkaistu. Valmennukselliset ajatukset ovat jo päällimmäisenä, Nieminen hymyilee.

– Varmasti tulee kesän mittaan vielä niitä hetkiä, jolloin käydään pelaajahommia läpi. Se kuuluu ihmisen elämään, hän jatkaa.

Kova kokemus valmentajista

16 joukkueessa Nieminen on kohdannut myös suuren joukon valmentajia.

– Jokainen merkittävä valmentaja on jättänyt särönsä minun kehitykseeni. Yhdistelen asioita, ja viimeisen kolmen kauden aikana olen päässyt Suomi-kiekon korkeakouluun, ensin kaksi vuotta Tapparassa Jukka Rautakorven kanssa ja viime kauden Rauman Lukossa Risto Dufva, Nieminen toteaa.

Rautakorpi toimii myös KeuPa:n valmentajakummina, ja Dufva on luvannut olla Niemisen mentorina valmennusasioissa.

– Olen etuoikeutetussa asemassa siinä, että tämä kaksikko on mukanani alkutaipaleella KeuPa:ssa, sanoo Nieminen.

Tavoitteita lyhyemmälle ja pidemmälle aikavälille

Ensimmäisen valmennusvuoden tavoitteet Niemisellä ovat selkeät.

– Aion pysyä hyvänä jätkänä, nimimerkillä valmentajakin on ihminen. Toinen tavoitteeni on oppia joka päivä lisää uutta, ja kolmantena tietysti se pelaajien ja pelin kehittymisen kannalta tärkein, eli se, että pystyisin kannustamaan ja työntämään joukkuetta ja pelaajia kehittymään täyteen potentiaaliinsa, Nieminen sanoo.

Pidemmän ajan tavoitteistaan Nieminen on jo maininnut Pohjois-Amerikan.

– Se on haave, että siellä joskus olisi valmentajana. Minulla on kuitenkin 30 vuotta aikaa kehittyä ihmisenä ja valmentajana, Nieminen sanoo.

Niemistä haastatteli Salla Syvänen.