Porvarit voittivat "punaisessa" Kemissä

Kemin punainen väri on haalistunut selvästi. Porvarit ovat voittaneet vasemmiston jo kaksissa eduskuntavaaleissa peräkkäin. Toki kaupunginvaltuustossa vasemmistopuolueilla on vielä enemmistö, mutta vasemmistovaltuutettujakin on aiempaa vähemmän.

Eduskuntavaalit 2015
Kemin kaupungintalo
Risto Koskinen / Yle

Vasemmistoliiton edeltäjä SKDL nousi Kemissä valtaan toisen maailmansodan jälkeen. Puolue sai useissa kuntavaaleissa yksinkertaisen enemmistön Kemin valtuustoon. Sodan jälkeen alettiin puhua punaisesta Kemistä ja SKDL tahkoi eduskuntavaaleissa yli 50 prosentin ääniosuuksia Kemissä.

Punaisuus himmenee ja himmenee

Punaisuus on sittemmin haalistunut. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueiden kokonaiskannatus jäi 48,3 prosenttiin ja ensimmäisen kerran alle puoleen. Porvaripuolueiden ryntäys perustui perussuomalaisten jytkyyn ja 21,8 prosentin kannatukseen.

2000-luvun aikaisemmissa eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueilla oli vielä yli 60 prosentin kannatus.

Tämän vuoden eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueita kannatti enää 44,1 prosenttia kemiläisistä äänestäjistä. Vasemmistoliitto säilytti kuitenkin suurimman puolueen asemansa 26,9:n prosentin kannatuksella.

Keskusta kiilasi kakkoseksi

Keskusta sai tämän vuoden eduskuntavaaleissa 24,6 prosenttia kemiläisten äänistä ja nousi ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen Kemin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Suurimman osan keskustan äänimäärästä keräsivät Paavo Väyrynen ja Katri Kulmuni, jotka saivat kumpikin yli 900 ääntä.

Keskusta hengittää vasemmistoliiton niskaan vain 2,3:n prosenttiyksikön päässä.

Toisen maailmansodan jälkeen keskusta, silloiselta nimeltään maalaisliitto, sai eduskuntavaaleissa vain alle kymmenen prosentin kannatuslukemia kemiläisiltä. Keskustan kannatus on pysynyt vasemmistoliiton ja demareiden takana jopa 80-luvulla vasemmistoliiton hajaannuksen aikana.

Edes vuoden 1991 veret seisauttanut vaalivoitto ei nostanut keskustaa kolmatta sijaa ylemmäksi. Vuoden 2011 vaaleissa keskusta jäi myös perussuomalaisten taakse.

Tänä vuonna saavutettu hopea on siis historiallinen.

Vasemmisto hiipunut myös kuntavaaleissa

Vasemmiston kannatus on laskenut myös kuntavaaleissa. Kemin nykyisessä valtuustossa vasemmistopuolueilla on silti enemmistö. 43:sta valtuutetusta 25 edustaa vasemmistoa. Valtuustossa on 15 vasemmistoliittolaista ja kymmenen demaria.

Äärivasemmiston ehdokkaita Kemissä on viimeksi valittu vuonna 2004, jolloin SKP ja KTP saivat läpi yhden valtuutetun. 2004 Kemin valtuustossa oli yhteensä 30 vasemmistopuolueiden valtuutetua.

Keskustan kannatus 2000-luvun kuntavaaleissa on ollut Kemissä alle 20 prosenttia.

Seuraavat kuntavaalit järjestetään kahden vuoden kuluttua. Jatkuuko porvareiden vyöry vai saako vasemmisto käännettyä kehityksensä suunnan?