1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuurikuplassa elävä: "Edes jääkiekon maailmanmestaruus ei edusta jokaista suomalaista"

Suomen kansalle ei enää ole olemassa yhtä yhteistä nimittäjää, sanoo ristijärveläissyntyinen rumpali Ilkka Tolonen. Hän asuu Helsingin Kalliossa ja opiskelee Teatterikorkeakoulussa eli on selkeästi yksi kohutuista taidekuplalaisista, jotka nousivat julkisuuteen eduskuntavaalien jälkeen, kun väiteltiin siitä, kenen Suomea vaalitulos edustaa.

kulttuuri
Ilkka Tolonen
Kyösti Karila

Melkein viikko on kulunut eduskuntavaaleista, ja Ilkka Tolonen hörppii aamuteetään kalliolaisessa asunnossaan. Pian hän nousee keikkabussiin, joka kuljettaa hänet Tundramatiks-yhtyeen jäähyväiskiertueen keikalle Vaasaan rumpuja soittamaan.

Tolonen myöntää lukeutuvansa siihen helsinkiläiseen taiteilijayhteisöön, jota on eduskuntavaalien jälkeen syytetty siitä, etteivät he tiedä, mitä niin sanotussa tavallisessa Suomessa tapahtuu. Kaikki alkoi maanantaina näyttelijä Krista Kososen kommentista, jossa hän sanoi, että "tulos ei edusta minun Suomeani." Ilkan, kuten Kristankin, mukaan kysymys on väärinkäsityksestä.

– Krista halusi itsekritiikin kautta kertoa, että on huono asia, että hän ei tosiaankaan tunne ketään, kuka olisi äänestänyt Perussuomalaisia. Karrikointi ja syyllistäminen ovat nykyään tehokkaita politiikan muotoja, ja Timo Soinilta oli loistava veto ruveta puhumaan Punavuoren punaviiniä lipittävistä hipstereistä.

– Sinänsähän on ihan totta, että kuplassahan täällä ollaan. Minusta on aika huvittavaa seurata Facebook-raivoamista tästä asiasta. Ollaan vähän opiskeltu yliopistossa ja käyty Intiassa mietiskelemässä, ja se ikään kuin tekee ihmiselle oletuksen, että täällä ollaan jotenkin enemmän oikeassa kuin siellä.

Ilkka Tolonen muistuttaa, että eri asiat ovat politiikassa tärkeitä eri puolilla maata.

– Kuntaliitokset ja peruspalvelut eivät ole olennaisia jokapäiväisiä mietinnän kohteita, kun taas ympäristöasiat ja vaikkapa tasa-arvoinen avioliittolaki ovat.

– Eduskunnan idea on nimen omaan saada sinne mahdollisimman paljon erilaisia edustajia. Itseäni ihmetytti vaaleja seuranneessa keskustelussa se, että mitä vaalitulosta sitten oikein odotettiin? Eikö tuo mennyt aika täsmälleen siten, kuin ennakkoon odotettiin? Sitä paitsi vihreät, joita täällä äärimmäisyyksiin asti kannatetaan, ottivat vaalivoiton.

"Kaikille suomalaisille yhteistä asiaa ei ole koskaan ollut"

Kulttuurikuplakohun nouseminen kertoo myös siitä, että suomalaiset kaipaavat vielä menneiden aikojen yhtenäiskulttuuria, ja nykypäivän liian monet vaihtoehdot aiheuttavat ahdistusta. Ilkka Tolosen mielestä aivan kaikkia suomalaisia yhdistäviä asioita ei ole ehkä koskaan ollutkaan, eivätkä edes jääkiekon maailmanmestaruudet ole sellaisia.

– Toki se lähelle menee. Viimeksi kun Suomi voitti maailmanmestaruuden, ilahduin kovasti Senaatintorilla, kun pilottitakkeihin pukeutuneet kaljut hahmot tulevat halaamaan hippipoikaa. Semmoisia päiviä ei ole maailmassa montaa.

– Ei jääkiekon maailmanmestaruuskaan kaikkia suomalaisia kiinnosta. Monet jopa vihaavat sellaisia tapahtumia aivan suunnattoman paljon. En usko että on kaikkia yhdistäviä asioita, eikä tarvikaan olla.

Lue seuraavaksi