1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Helposti innostuvat käyttivät Facebookia jo ennen kuin siellä olivat kaikki

Toiset ihmiset innostuvat herkemmin kuin toiset. Helposti hurahtavat ovat uteliaita ja elämyshakuisia, toiset taas lämpiävät hitaammin uusille asioille. Eri temperamenttien parisuhteelle innostuminen voi tietää ongelmia.

Ilmiöt
Peukku Facebook-sivun edessä.
Risto Koskinen / Yle

Joku on fanaattinen karppaaja, toinen hurahtaa täysin koiraharrastukseen, ja kolmas kerää intohimoisesti muumimukeja. Mikä ihmisen saa innostumaan niin täydellisesti, että harrastuksesta tulee elämäntapa, joka vie kaiken vapaa-ajan? Psykologi Sanna Selinheimo Helsingin Yliopistosta kertoo, että innostuminen on itseään ruokkiva ilmiö.

– Kun innostuu, tunne aiheuttaa fysiologisia vasteita, jotka tuottavat mielihyvää. Kun oppii jotakin uutta ja huomaa sen, siitä saa lisää positiivisia kokemuksia, jotka lisäävät innostusta, Selinheimo kertoo mekanismista hurahtamisen takana.

Se, miten herkästi innostuu, liittyy kuitenkin temperamenttiin ja persoonallisuuteen. Jotkut innostuvat herkemmin, toiset taas ovat hitaammin lämpiäviä.

– Herkemmin innostuvat ovat elämyshakuisempia, uteliaita ja avoimia uusia asioita kohtaan. Heidän kaltaisensa ihmiset esimerkiksi käyttivät Facebookia jo ennen kuin se yleistyi. Toiset ihmiset taas pyrkivät välttämään harmeja ja äkillisiä muutoksia, eivätkä sitä kautta ajaudu yhtä helposti tilanteisiin, joissa voi innostua.

Hurahtaminen on myös sosiaalinen ilmiö. Sanna Selinheimo kertoo, että innostuminen leviää sosiaalisissa ryhmissä, kuten muutkin tunteet. Jos kaveri- tai työporukassa joku innostuu jostakin, muutkin lähtevät herkästi tunteeseen mukaan.

Pidempikestoinen hurahtaminen vaatii jo motivaatiota

Innostuminen muistuttaa tunteena rakastumista, jonka sanotaan olevan sokea. Sanna Selinheimo sanoo, että johonkin asiaan hurahtaessa ei välttämättä näe sen huonoja puolia. Hän näkee innostumisen liikkeelle panevana voimana. Seuraava askel on se, että lähtee tutkimaan uutta asiaa eri kanteilta.

Kun oppii jotakin uutta ja huomaa sen, siitä saa lisää positiivisia kokemuksia, jotka lisäävät innostusta.

Sanna Selinheimo

– Esimerkiksi luontaishoidot saavat ihmiset innostumaan herkästi. Jos niistä innostuu ja on samalla kritiikitön, rahat saattavat mennä sellaiseen hoitoon, mistä ei todella ole apua. Herkästi innostumisesta voi tulla myös sosiaalinen rasite, jos toinen puolisoista tarttuu uusiin virikkeisiin herkemmin kuin toinen. Toisaalta se voi olla arkipäivän piriste, jos näkee paljon ympärillään asioita, joista innostuu, Selinheimo pohtii.

Hurahtaminen kestää joskus kauemmin, joskus se voi päättyä nopeastikin. Kyllästyminen voi tulla vaikkapa jos on harrastanut jotakin lajia kauan, eikä pysty kehittymään siinä enää omalla tasollaan.

– On ihan tavallista, että asioista tulee arkipäiväisiä tai ne lakkaavat tuottamasta mielihyvää. Jotkut innostuvat monta kertaa päivässä pienistä asioista, mutta vain vähäksi aikaa. Se, mikä saa ihmisen sitoutumaan harrastukseen tai tavoitteeseen on monimutkaisempi prosessi. Silloin tulevat korkeamman tason motivaatiotekijät mukaan, Selinheimo sanoo.