Etelä-Afrikan kansanedustajat jalkautuvat vastustamaan muukalaisvihaa

Puhemiehen mukaan parlamentti ei voi vain jatkaa normaalia työtään, kun maassa kuohuu muukalaisviha.

Ulkomaat
Baleka Mbete
Etelä-Afrikan parlamentin puhemies Baleka MbeteNic Bothma / EPA

Etelä-Afrikan parlamentti keskeyttää työnsä ensi viikolla, jotta kansanedustajat voivat matkustaa vaalipiireihinsä lievittämään yltynyttä muukalaisvihaa.

Viime viikkojen hyökkäyksissä ulkomaalaisia vastaan on kuollut ainakin seitsemän ihmistä ja tuhansia on joutunut pakenemaan kodeistaan. Uhreina on ollut muun muassa zimbabwelaisia, malawilaisia ja mosambikilaisia.

Parlamentin puhemies Baleka Mbete sanoo, ettei parlamentti voi tällaisissa oloissa jatkaa työtään, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Parlamentin on omalta osaltaan tehtävä selväksi, ettei ulkomaalaisten vastaisella väkivallalla, rasismilla tai minkäänlaisella suvaitsemattomuudella ole sijaa Etelä-Afrikassa, parlamentin lausunnossa sanotaan.

Siinä muistutetaan, miten muut kansan ja etenkin muut afrikkalaiset osoittivat eteläafrikkalaisille arvostusta heidän taistellessaan vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta 20 vuotta sitten päättyneen rotuerottelun aikana.

Presidentti tapaa ulkomaalaisjärjestöjen edustajia

Presidentti Jacob Zuman on määrä tavata Etelä-Afrikassa elävien ulkomaalaisten edustajia perjantaina. Hän on luvannut tehdä omalta osaltaan kaikkensa siirtolaisvastaisuuden hillitsemiseksi.

Nuorisotyöttömyys ja tulevaisuudentoiveiden puute ovat tehneet Etelä-Afrikan köyhistä ja ahtaista asuinalueista turhautuneisuuden ruutitynnyreitä. Siirtolaisia on syytetty työpaikkojen viemisestä ja suurista rikosluvuista.

Samalla Etelä-Afrikassa on kuitenkin vahvistunut myös hyökkäykset tuomitseva kansanliike, ja sen mielenosoitukset eri puolilla maata ovat keränneet runsaasti osallistujia.

Lähteet: AFP, Reuters