Demarinuori Joonas Honkimaa: Puolueen on palattava työväenliikkeen juurille

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä eduskuntavaaliehdokaana ollut kouvolalainen Joonas Honkimaa, 25, ottaisi työväenliikkeen historiasta innostuksen liekin. Demareiden pitäisi Honkimaan mielestä löytää perusduunarin ja tietotyöläisen yhteneväisyydet ja tarjota ratkaisuja pätkätyöläisen arjen epävarmuuteen.

politiikka
Joonas Honkimaa
Joonas HonkimaaYle

SDP:n vaalitappio saa Joonas Honkimaan mietteliääksi, mutta ei heittämään pyyhettä kehään.

– Näkisin, että meillä on jäänyt kotitehtävät tekemättä. Pidän SDP:tä edelleen nimenomaan työväenpuolueena, mutta meiltä on jäänyt huomaamatta, että työväenluokka on yhä enemmän pirstoutunut, puhutaan prekariaatista, sanoo Joonas Honkimaa.

Pirstaloituminen on seurausta pätkätöiden ja epätyypillisten työsuhteiden yleistymisestä. Honkimaan mielestä puolueen pitäisi nyt keksiä, miten pirstaloitunut työväki oppisi näkemään yhteiset edut ja miten SDP puolueena voisi ajaa näitä etuja.

– Se on liike luokasta luokkaa itseään varten. Elämästä on tullut niin haurasta ja epävarmaa. Siihen pitäisi pystyä nyt paneutumaan, että miten sellaiselle ihmiselle, jonka elämä on hyppimistä projektista toiseen, saataisiin elämään varmuus, pohtii Honkimaa.

Pitäisi tarjota ratkaisuja ja yhtäläisyyksiä

Lääkkeenä tilanteeseen olisi Honkimaan mielestä se, että nuorisotakuun toteuttaminen saataisiin todelliseen vauhtiin. Hyvänä kehityksenä hän pitää sitä, että nykyään pätkätyö ei välttämättä nakerra maksettavia tukia. Honkimaa sanoo, että demarien pitäisi keskittyä ymmärtämään, millaisessa epävarmuudessa perusduunarit tällä hetkellä elävät. Puolueen pitäisi tarjota ratkaisuja pätkätyöläisen arkeen ja löytää perusduunareille ja tietotyöläisille yhteinen nimittäjä.

– Meillä oli oikein hyvä vaaliohjelma, mutta tuloksessa näkyy, että perinteisten duunarien kannatus on valunut perussuomalaisten piiriin. Moni työntekijä tuntee olevansa epävarmassa asemassa ja perussuomalaiset tarjoavat ratkaisuja tähän asemaan. Eri asia on, miten toimivia ne ratkaisut ovat, Honkimaa toteaa.

Honkimaa muistuttaa, että työväenliike ei tarkoita sitä, että valjastetaan työväenluokka tekemään politiikkaa, vaan tarkoitus on tehdä politiikkaa, jotta työväenluokka voi järjestäytyä.

– Pitää avata keskusteluyhteyksiä työntekijöiden ja työläisten välillä ja sitä kautta kehittävä poliittinen reitti.

Arvokeskustelussa voitaisiin Honkimaan mielestä palata juurille. Hän sanoo, että olisi aika herätellä ihmisiä innostumaan niin, että he rupeaisivat esittämään kysymyksiä.

– Jokaisen puolueosaston kannattaisi käydä läpi työväenliikeen historiaa. Ei kuitenkaan menneisyydestä tule ottaa kaikkea, sieltä tulee ottaa ainoastaan se liekki, tuhkan voi jättää sinne. Otettaisiin sellainen tomerampi ote aatteelliseen keskusteluun.