1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Sinä teet ilmaista työtä

Poliitikot vaativat yhteen ääneen uutta työtä Suomen pelastamiseksi. Toimittaja Heikki Rönty pohtii, kuinka tavallinen ihminen voi lisätä työn tarjontaa lakkaamalla palvelemasta itseään.

tarjotin
Heikki Rönty

Istun uudistamassa jokapäiväistä henkivakuutustani lounasravintolassa. Katson, kun ihmiset syötyään ottavat likaamansa astiat ja vievät ne niille varattuihin kärryihin. Jään miettimään, miksi ja milloin se näin on muuttunut? Miksi ihmiset, minä mukaan lukien suostun tekemään sellaista työtä ilmaiseksi, josta joku voisi saada palkkaa?

Työ on vielä sen laatuista josta on huutava puute – ei vaadi erityistä vuosien opiskelun tuottamaa ammattitaitoa, voi tehdä lyhyitä pätkiä, voi tehdä melkein missä päin tahansa, ei vaadi juurikaan kielitaitoa ja niin edelleen. Siis juuri sellaista, mistä vaikkapa nuori henkilö voisi saada sen kriittisen ensimmäisen työtodistuksensa. Monien, monien tutkimusten mukaan mikä tahansa työkokemus parantaa nuoren mahdollisuuksia jatkossa. Ja minä vien häneltä sen kokemuksen tekemällä hänen työnsä ilmaiseksi.

Mitä tapahtuisi, jos yksinkertaisesti jättäisin tarjottimeni pöytään? Todennäköisesti sen joku siitä korjaisi, vähän kiukkuisen ja paheksuen, mutta omien hommiensa ohella. Mitä jos kaikki jättäisivät tarjottimensa pöytään? Lounasravintolaan palkattaisiin uusi työntekijä, jonka tehtävä olisi pitää pöydät vapaina käytetyistä astioista ja pinnat puhtaana. Lounas voisi maksaa vaikkapa viisi senttiä enemmän.

Suomessa on lounasruokaloita, maantien varsien syöttölöitä ja pikaruokapaikkoja tuhansia. Sinulla ja minulla on siis tuhansia mahdollisuuksia vaikuttaa. Suomalaiset poliitikot puhuvat uuden työn löytämisestä, sen välttämättömyydestä. Ymmärrän, että poliitikkojen mielessä on vientiteollisuus ja vaihtotase ja huipputekniikka ja kaikki muu se hieno maailmaa valloittava tekniikka.

Hyvä tavoite, jopa välttämätön. Se tuo töitä koulutetuille osaajille, ammattilaisille. Siihen ei minulla, tavallisella pulliaisella ole juuri vaikuttamisen mahdollisuutta. Mutta siihen, että lakkaan tekemästä sellaisia töitä, josta joku nuori voisi saada palkkaa ja sen ensimmäisen työkokemuksen, siihen minulla on mahdollisuus vaikuttaa. Ja sinulla.

Missä kaikkialla me olemmekaan suostuneet palvelemaan itse itseämme, tekemään sitä, josta joku toinen voisi saada sykäyksen elämään? Ymmärrän toki yrittäjää, kaikki kustannukset ovat pois voitosta, joskus pienestäkin. Mutta hyväksymällä pienen lisän omaan kuluuni voin silti vaikuttaa.

Lounastunti on päättynyt. Nousen ja jätän tarjottimen pöydälle.

Lue seuraavaksi