Suomalaismepit: Hiljaiset hetket eivät auta hukkuneita

Eurooppa tarvitsee yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Myös Suomen pitää osallistua Välimeren siirtolaisongelman ratkaisuun, sanovat suomalaismepit Liisa Jaakonsaari ja Heidi Hautala.

Ulkomaat
Valokuvassa Italian viranomaiset auttavat veneessä olevia siirtolaisia laivaansa 22. huhtikuuta. Veneessä oli arviolta 200 matkustajaa.
Valokuvassa Italian viranomaiset auttavat veneessä olevia siirtolaisia laivaansa 22. huhtikuuta. Veneessä oli arviolta 200 matkustajaa.Alessandro di Meo / EPA

Euroopan parlamentti aloittaa ensi viikon täysistuntonsa taas hiljaisella hetkellä. Eleellä muistaan Välimereen hukkuneita siirtolaisia. Niin on jouduttu tekemään tänä vuonna jo monta kertaa. YK:n pakolaisjärjestön mukaan yli 1 600 Eurooppaan pyrkivää siirtolaista on hukkunut tänä vuonna.

– Tällä menolla Välimeri muuttuu pian hautausmaaksi. Siksi Eurooppa tarvitsee yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Myös siirtolaisista koituvaa taakkaa pitäisi pystyä jakamaan tasaisemmin, sanoi europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Sosiaalidemokraattiseen ryhmään kuuluva Jaakonsaari pohti Välimeren siirtolaistragediaa tänään Helsingissä Euroopan parlamentin pressikahveilla yhdessä vihreiden Heidi Hautalan ja RKP:n Nils Torvaldsin kanssa.

Hautala oli Jaakonsaaren kanssa samoilla linjoilla.

– Suomi ei voi pistää päätä pensaaseen tässä asiassa. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin on Suomessa täysin toisenlaista kuin Ruotsissa, jossa esimerkiksi kaikki Syyriasta tulleet otetaan vastaan, Hautala sanoi.

Italiaa ei saa jättää yksin

Siirtolaisten pelastaminen on toistaiseksi langennut pitkälti Italian vastuulle. Puolentoista viime vuoden aikana maa on pelastanut jopa 200 000 siirtolaista. Italia onkin toistuvasti vaatinut muita EU-maita jakamaan pelastustoimien kustannuksia kanssaan.

EU-johtajien eilinen ylimääräinen huippukokous oli Italialle kuitenkin pettymys. EU-maat päättivät lisätä rajavalvonnan resursseja ja yrittää padota tulijoiden virtaa tuhoamalla salakuljettajien laivoja.

Sekä Jaakonsaari, Hautala että Torvalds pitävät EU-johtajien toimia riittämättöminä.

– Italia ja Malta eivät voi kantaa yksin vastuuta tässä asiassa, Hautala sanoi.

Suomi ei ole kauhukakara

Torvalds halusi silti muistuttaa, ettei Suomi suinkaan ole ainoa omaa etuaan ajatteleva.

– En pidä siitä, että Suomi esitetään kauhukakarana. Kaikki maat ajattelevat omaa etuaan, Torvalds sanoi.

Torvaldsin mukaan ongelma ratkeaa vasta, kun salakuljettajien toimintaan pystytään puuttumaan.

– Taustalla on mitä suurimmassa määrin rikollinen toiminta, jolla on omat verkostonsa pakolaisleirelläkin. Äärimmäisessä köyhyydessä elävät perheet myyvät tyttäriään salakuljettajille, jotta edes yksi perheenjäsen pääsisi Eurooppaan.

Auttajien turvallisuus taattava

Tarkkaa tietoa Eurooppan pyrkivien määrästä on vaikea saada. Eräiden arvoiden mukaan lähtijöitä voisi olla noin miljoona.

Euroopassa on myös puntaroitu, voisiko EU pyytää YK:lta mandaattia sotilasoperaatioon, jolla voitaisiin puuttua lähtiöjöiden tilanteeseen jo näiden nykyisissä kotimaissa. Torvalds katsoo, että näin tulisi tehdä.

– Pystymme auttamaan ihmisia vain, jos pystymme turvaamaan myös auttajien turvallisuuden, Torvalds sanoi.

Hautala oli epäilevämpi. Vihreiden kannan mukaan EU:n pitäisi pikimmiten tehdä päätös 70 miljoonan euron humanitaarisesta ohjelmasta.

Avustusohjelman aloittaminen ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu, kun rahaa ei ole varattu valmiiksi EU-budjettiin.