Olympiavoittajan patsaan keihäs vandaalien suosiossa: "Ei korjailla loputtomiin"

Olympiavoittaja Matti Järvistä kuvaavan patsaan kädessä oleva keihäs on kadonnut omille teilleen useita kertoja. Porin stadionin nurkilla vierailleet voimamiehet ovat ilmeisesti innostuneet testaamaan omia taitojaan, sillä keihäs on jouduttu kunnostamaan monesti rajujen käsittelyjen jälkeen.

Kotimaa
keihäänheittäjäpatsas
Tapio Pukkila / Yle

Porin stadionin vieressä oleva keihäänheittäjäpatsas on ollut jo vuosia ilman keihästä. Se on palautettu paikalleen useita kertoja kunnostuksen jälkeen, mutta aina se häviää jonkun päähänpiston seurauksena.

– Ehkä patsaan dynaamisen vahva fysiikka saa ihmiset kokemaan olevansa elämänsä kunnossa ja heidän pitää testata mahdollisuuksiaan keihään kanssa, pohtii Porin taidemuseon johtaja Esko Nummelin.

Jääkö patsas jatkossa ilman keihästä?

Esko Nummelinin mukaan keihäs on jälleen kunnostettu, mutta se palautetaan heittäjän käteen vasta Kalevan kisojen ajaksi. Yleisurheilun vuotuinen suurtapahtuma järjestetään Porissa heinä-elokuun vaihteessa.

– Tänne saapuu silloin iso yleisömäärä ja keihään on syytä olla paikallaan. Sitä ennen emme uskalla keihästä ottaa esiin. Kun se vimeeksi palasi Helsingin taidevalimosta kunnostuksen jälkeen, niin alle kahdessa viikossa se oli väännetty solmuun.

Vaikka keihäs on olennainen osa patsasta, ei sitä aiota loputtomiin korjailla.

– Jossain kulkee raja kuinka usein veronmaksajat voivat korjauksesta maksaa, Nummelin toteaa.