Suurin osa kisastudioista laittomia – jääkiekon liigapelejä näytetty ilman lupaa

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus teki valvontakäyntejä noin sataan ravintolaan tai vastaavaan paikkaan, jossa näytetään jääkiekon SM-liigan pelejä. Kolme viidestä paikasta oli sellaisia, joissa peliä näytettiin, mutta luvat eivät olleet kunnossa.

urheilu
Lähikuva oluttuopista kädessä.
Andy Rain / EPA

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus kiersi viime syksynä ja tänä keväänä ravintoloita, pubeja, pitserioita ja muita vastaavia paikkoja, joissa on näytetty jääkiekon SM-liigapelejä.

TVVK tarkasti noin sata paikkaa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa ja Oulussa. Yli 60 prosentilla jääkiekkoa näyttävistä paikoista ei ollut ravintolakäyttöön tarkoitettua katseluoikeutta.

– Määrä yllätti meidät, vaikka tiedossa oli, että tällaista saattaa olla, TVVK:n lakimies Jukka Helenius kertoo.

Oulussa tarkastettiin lokakuussa yli 80 kohdetta. 11 oli sellaisia, joissa näytettiin peliä, mutta luvat eivät olleet kunnossa. Luvan kanssa pelejä näytettiin noin kymmenessä kohteessa.

Hyvitysmaksu vaaditaan, jos toiminta jatkuu

SM-liigan lähetysoikeudet ovat Nelonen Medialla, ja otteluja voi katsoa Nelonen Pro -maksukanavien ja Ruutu-nettipalvelun kautta. Pelejä näyttävän ravintolan pitäisi aina hankkia ravintolakäyttöön tarkoitettu katseluoikeus. Hinta määräytyy sen mukaan, kuinka paljon ravintolassa on asiakaspaikkoja.

Yksityiselle kuluttajalle myytävää maksutelevision korttia tai Ruutu-palvelun katseluoikeutta ei saa käyttää ravintolassa. TVVK:n mukaan luvan hankkineet ravintolat ovat nyt epäreilussa kipailutilanteessa.

TVVK on ottanut yhteyttä niihin ravintoloihin, joissa luvat eivät olleet kunnossa.

– Jatkotoimista ei ole vielä päätetty. Olemme pyytäneet ravintoloita lopettamaan laittoman toiminnan. Jos tähän ei reagoida, ravintolat joutuvat maksamaan luultavasti jonkinlaisen hyvitysmaksun Nelonen Medialle. Ensin neuvottelemme, mutta jos sopimukseen ei päästä, tuomioistuin ratkaisee asian, Jukka Helenius kertoo.

Tarkastuksia on määrä jatkaa myös ensi liigakaudella.