1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Esa "Puupää" Pakarinen jammaili jazzin tahdissa ja nauroi omille vitseilleen

Pekka Puupään näyttelijällä Esa Pakarisella oli rytmi veressä. Musiikki raikasi jazz-jameissa, kun Pakarinen antoi haitarille kyytiä. Varkauden jazz-piireissä Pakarinen tunnettiin hyvänä haitaristina.

kulttuuri
Esa Pakarinen esittää Severi Suhosta.
Erkki Suonio

Esa Pakarinen oli muun muassa laulaja, kansantaiteilija sekä koko kansan rakastama Pekka Puupää. Pekka ja Pätkä -elokuvien lisäksi Pakarinen tunnetaan taitavasta harmonikan soitostaan.

Pakarisen musikaalisimpiin hahmoihin kuului Severi Suhonen: hampaaton hanuristi Ala-Tölviöstä.

Pohjois-Karjalan Rääkkylässä syntynyt Pakarinen asui osan elämästään Varkaudessa. Vuonna 1989 kuollut Pakarinen miellettiin Varkaudessa oman kylän pojaksi.

"Todella hyvä haitaristi"

Etelä-Karjalan Radion kuuntelija Olli asui Varkaudessa samaan aikaan näyttelijälegenda Pakarisen kanssa.

Pakarinen nauroi katketakseen omille toilailuilleen elokuvassa.

Olli

Olli ei tuntenut Pakarista henkilökohtaisesti, mutta Varkaudessa kaikki tiesivät tunnetun näyttelijän. Parhaiten Ollille on jäänyt mieleen Varkauden jazz-jammailut, joihin Pakarinen osallistui mielellään.

– Hän oli kova muusikko ja jazz sujui aika hyvin. Pakarinen oli todella hyvä haitaristi ja vieläpä monipuolinen. Ei hän varmaan virtuoosi ollut, mutta ei hän pyrkinytkään konserttilavoille, vaan kierteli markkinoita, Olli muistelee.

Olli törmäsi Pakariseen toisinaan myös mualla kuin Varkauden musiikkipiireissä.

– Kerran olimme yhtäaikaa katsomassa Puupää-elokuvaa samassa elokuvateatterissa. Mieleen jäi se, kun Pakarinen nauroi katketakseen omille toilailuilleen elokuvassa, Olli kertoo huvittuneena.

Lue seuraavaksi