1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläiset opiskelijat suoriutuvat hyvin ammattiopinnoistaan

Venäjältä tulleet opiskelijat suoriutuvat ammattiopinnoistaan yhtä hyvin kuin suomalaiset opiskelijat. Myös opiskelumotivaatio on korkealla. Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksan eri opintoaloilla hankkii parhaillaan ammattia itselleen parikymmentä venäläistä opiskelijaa.

Lieksa
Venäläsiopiskelija ammattiopistossa Lieksassa
Venäläisen opiskelijat oppivat ammattipistossa samat asiat kuin suomalaisetkin nuoret. Tässä Natalia on valmistautumassa markkinointipäivän tehtäviin.Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Lieksa

Pohjois-Karjalan ammattiopiston Lieksan yksikön 280 opiskelijasta runsaat 20 tulee Venäjältä.

Heistä 17 opiskelee perustutkintoa, muut ovat valmentavissa opinnoissa. Pääosa opiskelee merkonomi-koulutuksessa tai koulutuksessa (catering), joka johtaa kokin ammattiin.

Lieksassa aloittaa vuosittain ammatilliset opintonsa 5 - 6 venäläistä.

Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksan rehtori Jari Jolkkonen kertoo, että Venäjältä tulleista opiskelijoista on saatu hyviä kokemuksia.

– He ovat erittäin motivoituneita ja pärjäävät opinnoissaan hyvin. Yhdeksän kymmenestä suorittaa tutkinnon, mikä on sama suhde kuin suomalaisilla opiskelijoilla, kertoo Jolkkonen.

Rehtori Jolkkosen mukaan opiskelijoita tulee niin Petroskoista kuin Sortavalastakin. Myös Pietari ja Kostamus ovat Lieksan yksikössä edustettuna. Lieksalaiset puolestaan tekevät opintomatkoja muun muassa Pietariin.

Suomen kielen osaaminen on ehdoton edellytys opintojen aloittamiselle. Ulkomaalaiset joutuvat käymään lävitse kielitestin. Se karsii pois osan opinhaluisista ulkomaalaisopiskelijoista.

Rehtori Jari Jolkkosen havaintojen mukaan varsinkin osa naisopiskelijoista jää Suomeen töihin. Monia miehiä sen sijaan odottaa opintojan jälkeen kotimassaan varusmiespalvelus.

Lue seuraavaksi