Eduskunnasta putoaminen monelle shokki – "Maksan edelleen 8 vuoden takaisia vaalivelkoja"

Edustajapaikan mukana menee työyhteisö, iso osa kavereista ja valtaa. Jäljelle jäävät karvas pettymys ja paksu nivaska laskuja, joiden maksaminen voi viedä vuosia.

politiikka
Arto Seppälä.
Arto Seppälä putosi eduskunnasta 2007.Petri Vironen / Yle

Mikkeliläinen Arto Seppälä (sd.) oli maaliskuussa 2007 vakavan paikan edessä. Erittäin työläs ja kallis vaalikampanjan päättyi mahalaskuun. Kaksi kautta eduskunnassa istuneen äänimäärä putosi kolmanneksella edellisvaaleista. Paikka jäi uusimatta.

– Kyllä siinä tuli tippa silmään. Oma pettymys oli raju, mutta ehkä vielä enemmän surin läheisten ja tukijoukkojen puolesta, Seppälä muisteee vieläkin ääni värähtäen.

– Se tunnelma oli käsinkosketeltava. Vaalityöhön oli panostettu niin valtavasti sekä henkisesti että taloudellisesti. Oli se shokki, sillä oli kuitenkin uskottu, että voisin jatkaa tehtävässä kun mitään mokia en tietääkseni ollut tehnyt.

Synkästä vaali-illasta alkoi ”vähintään kuukausia” kestänyt kujanjuoksu. Seppälän onni oli työsuojelutarkastajan työ, johon hän pääsi palaamaan jo seuraavalla viikolla.

– Ja onneksi oli läheisiä, tukijoukkoja ja hyviä kavereita, joiden tuella selvisin asian läpi.

Yksi ”tukija” oli pankki, johon entinen edustaja marssi pian vaalien jälkeen. Valtaosa vajaan 50 000 euron vaalibudjetista meni omasta pussista.

Seppälä yritti paluuta eduskuntaan vielä vuonna 2011. Rahaa paloi edellisvaalien tapaan, mutta ääniä tuli enää reilut tuhat.

– Niitä laskuja tässä maksetaan edelleen. Samassa lainassa on niitä kahdeksan vuoden takaisia, Seppälä myöntää.

Miksi? – analysointi on vaikeaa

Tuloksen selviämisen jälkeen pintaan nousi suuri kysymys putoamisen syistä. Syiden puiminen johti pian umpikujaan.

– Vaimon ja ystävien kanssa yritimme etsiä vastausta miksi-kysymykseen, mutta siihen on vaikea löytää syytä. Vaalien tulos on äänestäjien tahto, johon ei ole valitusoikeutta.

Kerran aiemmin Seppä oli vetäytynyt neljäksi päiväksi omiin oloihinsa Puumalaan hiihtämään ja lepäämäään. Tällä kertaa mies purki pettymystään kotimaisemissa Mikkelissä.

– Kai siitä kokemuksesta joku apu oli, että pystyi ottamaan iskuja vastaan.

Arto Seppälä on ollut ehdokkaana yhteensä 13 kertaa, kuusissa eduskuntavaaleissa ja seitsemissä kuntavaaleissa. Ura kuntapolitiikassa on jatkunut eduskunnasta putoamisen jälkeen. Tällä hetkellä hän kuuluu Mikkelin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajistoon.

Seppälä myöntää, että vuoden 2007 vaalikampanjan aikaan usko paikan uusimiseen oli luja. Putoamisen mahdollisuus piti pitää takaraivossa, mutta vauhti vaalien alusviikkoina on kova.

– Syntyy helposti väärä kuva sitä kautta, että ihmiset ilmoittelee ennakkoäänestyksen jälkeen, että hei, me äänestettiin sua. Mutta niitä ääniä tarvitaan niin paljon.

Arto Seppälä on mukana Mikkelin kuntapolitiikassa.
Yle

– MInulla työpaikka oli hyvä väylä päästä irti entisestä yhteisöstä, mutta läheskään kaikilla putoavilla edustajilla sitä ei ole.

Vallan menetys

Pudotessaan kansanedustaja menettää osan kavereistaan ja ison osan valtaa.

– Se on arvostettu valta-asema, jonka menetys kirpaisee. Silti haluan muistaa, että se oli hieno ja upea kokemus. Sain olla yhtenä lenkkinä mukana sen kahdeksan vuotta.

Kansanedustajia arvostellaan usein siitä, että edustajavuosien myötä yhteys arkeen hämärtyy. Seppälä varoittaa yleistämästä.

– Se on tyyppikysymys. Joillakin se nousee päähän, joihinkin se ei vaikuta mitenkään.

– Omasta mielestäni olen selvinnyt kuitenkin hyvin, osin kuntapolitiikan ansiosta. Valtaa meni, mutta vaikutusvaltaa kuitenkin jäi. Voin olla vaikuttamassa yhteiskunnan asioihin.

Eduskunta on myös tiivis työyhteisö, jossa kaveruus- ja ystävyyssuhteita syntyy yli puoluerajojen.

– Näissäkin vaaleissa meni joku vanha edustajakaveri läpi ja kyllä se lämmitti. Itse voin vinkata heille asioita, joita voisi eduskunnassa edistää.

Ilo voittaa surun selkeästi

Seppälä meni ensimmäisen kerran läpi vuoden 1999 vaaleissa. Sitä mies muistaa paljon mieluummin.

– Se läpimenon ilo oli kuitenkin paljon isompi kuin se putoamisen suru. Ainakin jälkikäteen ajatellen.

Tämän kevään vaaleissa nelisenkymmentä putosi eduskunnasta. Seppälä vinkit pudonneille kumpuavat omista kokemuksista.

– Toivon, että he eivät jää yksin vaan käyvät asiaa läpi perheen ja ystävien kanssa. Ei kannata jäädä yksin nurkkaan. Elämää on eduskunnan ulkopuolellakin.

Pankki nappaa edelleenkin kuukausittaisen lyhennyksen pankkilainasta. Se pitää muistoa yllä epäonnisesta kampanjasta.

– Onhan se raha jostain pois, mutta mutta katkera en ole. Demokratia maksaa, Seppälä naurahtaa.

Veteraanit koolla kaksi kertaa vuodessa

Entisillä kansanedustajilla on kuitenkin mahdollisuus pitää yhteyttä entiselle työpaikalleen. Veteraanikansanedustajat kokoontuvat kahdesti vuodessa. Lisäksi ovet avautuvat entisille edustajille helposti.

– Meillä entisillä edustajilla on lupa käydä eduskunnassa. Sitä mahdollisuutta kyllä käytän jatkossakin.

Tämän kevään vaaleissa Seppälä toimii Pauliina Viitamiehen taustalla.

Entä oma ehdokkuus tulevissa eduskuntavaaleissa?

– Ei, ei, ei. Kyllä ne vaalit riittävät. Ellei joku tule pyytämään, Seppälä virnistää.