"Luulin aluksi, että täällä elettäisiin feministisessä kuplassa" – roller derby on oikeaa urheilua

Roller derby on Suomen mittapuulla esikouluiässä, sillä se on rantautunut pohjoisille leveysasteille vasta kuutisen vuotta sitten. Kiinnostus erikoista lajia kohtaan on kasvanut ripeästi.

ilmiöt
Roller derbyn harrastajat esittelevät varusteitaan.
Roller derbyä pelataan sisällä, mutta harrastajilla on luisteluharjoituksia varten oma luistimet ulkokäyttöön.Noora Takamäki / Yle

– Naisille ei ole aiemmin ollut joukkuelajeja, joissa voidaan ottaa kunnolla kontaktia. Tässähän pystyy kunnolla taklaamaan, kun esimerkiksi naisten jääkiekossa ei saa taklata. Luulen, että tällaiselle on ollut kysyntää, Oulu Roller Derbyn kapteeni Tiina Rusanen, taiteilijanimeltään Tina Burner, kertoo.

Roller derbyssä ei nähdä palloja tai mailoja, vaan tarkoituksena on yksinkertaisesti kerätä pisteitä ohittamalla vastapuolen pelaajia ja estää heitä tekemästä pisteitä. Peliä pelataan vanhanmallisilla quad-luistimilla ovaalinmuotoisella radalla.

– Derby on siitä erikoinen joukkuelaji, että siinä puolustetaan ja hyökätään samaan aikaan. Ja sama tyyppi voi sekä puolustaa että hyökätä, Rusanen jatkaa.

Luulin aluksi, että täällä elettäisiin feministisessä kuplassa, mutta yllätyin, kun niin ei ollutkaan.

Tiina Rusanen

Peli koostuu maksimissaan kahden minuutin jameista, jolloin joukkueesta kentällä on viisi pelaajaa. Pelipaikat eivät ole kiveen hakattuja, eikä niitä yleensä paljasteta ennen peliä.

– Jokaiseen jamiin rakennetaan uusi kokoonpano, ja siinä voi tehdä helposti strategisia ratkaisuja, Rusanen kertaa.

– Meidän lajissamme on paikka hyvin monenlaisille pelaajille. Fyysisesti voi olla hyvin pienikokoinen ja sitä kautta näppärä tai sitten voi olla isokokoinen ja sitä kautta hyvä, lajia parisen vuotta harrastanut Mira Vähäsarja – alias Cottoncandystroyer – kertoo.

Halu pelata yhdistää

Roller derbyn alkuaikoina 1920-luvulla miehet ja naiset pelasivat yhdessä sekajoukkueissa. Moderni derby on kuitenkin kehittynyt vahvasti naisten harrastukseksi, vaikka Suomessakin on tällä hetkellä kolme miesjoukkuetta. Naisjoukkueita on puolestaan Suomen Cupissa ja sen ensimmäisessä divisioonassa yhteensä 10.

– Luulin aluksi, että täällä elettäisiin feministisessä kuplassa, mutta yllätyin, kun niin ei ollutkaan, Rusanen nauraa.

– Pelaajat tulevat hyvin erilaisista taustoista, eikä meillä ole mitään yhteistä ideologiaa. Meitä yhdistää halu pelata roller derbyä, Rusanen jatkaa.

– Roller derbyssä parasta on monipuolisuus. Eikä kyse ole niinkään ideologiasta, vaan yhteisöllisyydestä. Lajia voi harrastaa pelkästään urheilun takia, mutta siitä voi saada myös paljon enemmän, Vähäsarja sanoo.

Urheilullisuus ja huumori kulkevat käsi kädessä

Laji ei ole kalleimmasta päästä, mutta aivan pikkurahalla siitä ei selviä. Ei ainakaan silloin, jos lajia on harrastanut jo pitemmän aikaa, kuten Rusanen, joka on ollut seurassa mukana aina sen perustamisesta eli vuodesta 2011 lähtien.

– En edes halua laskea, kuinka paljon rahaa tähän on mennyt, Rusanen nauraa.

Hän myöntää, että kaikki ylimääräinen raha menee derbyyn.

Derby kehittyy, koko ajan mennään enemmän kohti urheilullisuutta ja treenataan järjestelmällisemmin.

Mira Vähäsarja

– Pääosin raha menee matkustamiseen ja uusiin varusteisiin. Hyvät varusteet eivät tee hyvää pelaajaa, mutta kyllä ne helpottavat huomattavasti siinä hommassa, Rusanen hymyilee.

Suojavarusteet ovat välttämättömiä nopeatahtisessa kontaktilajissa. Oulu Roller Derbyssä painotetaan, ettei luistimille saisi nousta ilman suojia. Suojavarustevuoren alle hautautumista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä lajiin kuuluu aivan olennaisesti räväkkä pukeutuminen.

– Moderni derby on lähtenyt punk-piireistä. Siellä on haluttu tehdä asioita eri tavalla ja urheilla ilman, että se näyttäisi samalta kuin muut urheilulajit, Vähäsarja sanoo.

Laji saattaa siihen perehtymättömälle helposti tuntua vain sirkusesitykseltä, sillä hurjan pukeutumisen lisäksi pelaajat eivät esiinny omilla nimillään, vaan keksivät itselleen taiteilijanimet.

– Derby kehittyy, koko ajan mennään enemmän kohti urheilullisuutta ja treenataan järjestelmällisemmin. Ne eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois: edelleen ne törkeän väriset legginssit ja taiteilijanimet voivat pysyä mukana, Vähäsarja jatkaa.

Tavoitteena sarjanousu

Oulu Roller Derby pelaa tällä hetkellä valtakunnallisesti toiseksi korkeinta sarjatasoa, ensimmäistä divisioonaa. Sarja-alku on ollut vahva ja tavoite on selvä. Joukkue tähtää sarjan voittoon ja sitä kautta karsintaan paikasta korkeimmalla tasolla Suomen Cupissa.

– Jos nousu toteutuu, niin se on aivan loistava asia. Oulusta kun lähdetään etelään pelaamaan, niin se ei todellakaan ole mitään pakkopullaa, vaan se on vähän kuin luokkaretki. Pitemmät pelimatkat tarkoittavat enemmän laatuaikaa rakkaan joukkueen kanssa ja kovempia pelejä, Vähäsarja sanoo.

Turnausmuotoisesti pelattavan sarjan toinen turnaus pelataan Oulussa Linnanmaan liikuntahallilla lauantaina 25.4.

Noora Takamäki / Yle Oulu