Vaaliehdokas yritti äänestää itseään – ääni katosi jäljettömiin

Siikaisista eduskuntaan pyrkinyt Osmo Häkkilä äänesti itseään viime viikonlopun vaaleissa. Hän seurasi äänestyksen lopputulosta mielenkiinnolla, mutta joutuikin pettymään toden teolla. Häkkilä ei saanut Siikaisista yhtään ääntä, vaikka oli ainakin itse itseään siellä äänestänyt.

Kotimaa
Eduskuntavaalien äänestystä.
Mikko Stig / Lehtikuva

Kommunistisen työväenpuolueen ehdokas Osmo Häkkilä jäi tämän kevään eduskuntavaaleissa kauas läpimenoon vaadittavasta äänisaaliista. Tätäkin enemmän häntä harmitti tieto siitä, että hänen oma äänensä vaikuttaa kadonneen jäljettömiin.

– Seurasin mielenkiinnolla minkä kuntien alueelta ääneni tulivat. Sitten huomasin, että en saanut Siikaisista yhtään ääntä vaikka kävin siellä äänestämässä itseäni, Häkkilä toteaa.

Häkkilä otti yhteyttä vaalilautakuntaan, mutta selitystä äänen katoamiselle ei löytynyt. Saman vastauksen sai Yle Satakunta asiaa selvittäessään.

– En osaa edes arvata mitä äänelle on tapahtunut, kertoo Satakunnan vaalipiirilautakunnan sihteeri Anne Raitoharju.

Spekulointia jopa poliittisesta pelistä

Osmo Häkkilä aikoo vielä jatkaa asian selvittämistä. Hän haluaa saada selville onko koko äänestyskuori mahdollisesti kadonnut.

– Joko kuori on joutunut erehdyksessä hukkaan tai sitten se on hävitetty tahallaan. En tunne tämän alueen taustoja, mutta käsittääkseni vaalilautakunta edustaa poliittisesti toista laitaa kuin minä itse.

Häkkilän ääntä ei ainakaan toistaiseksi ole löydetty hylättyjen äänien joukosta. Hänen äänestysnumeronsa oli 57. Mies kertoo kirjoittaneensa numerot ohjeiden mukaisesti eikä mahdollisuutta hylkäykseen pitäisi olla.

– Olin Vantaalla mukana useassa vaalilautakunnassa ja ääntenlaskennassa. Tiedän kyllä, miten tarkkaan äänestys pitää hoitaa.