Suomalaisen mielestä kovakantinen kirja peittoaa sähköisen serkkunsa

Ylen verkkokeskustelussa painettu kirja vei selätysvoiton sekä E-kirjasta, mutta myös lukemattomuuden vaihtoehdosta. Paperisen kirjan "käyttöliittymää" valtaosa keskusteluun osallistuneista pitää lyömättömänä.

Kotimaa
Kuvassa kirjapino.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Yle verkkokeskustelu siitä, onko kirjasta tullut tarpeeton kapine, äityi kirjojen suureen ylistykseen, mutta myös sähköisen ja painetun etujen ja haittojen vertailuun. Kirja määriteltiin ajattelun avartajaksi ja mielikuvituksen myllertäjäksi. Vain harva myönsi, ettei kirjoilla ole mitään roolia heidän elämässään.

Moni vannoi lukukokemuksen aitouden nimeen: kirjan tuntuun, tuoksuun ja rapinaan. E-kirjojen kannattajat perustelivat valintaansa vaivattomuudella, vastustajat taas muistuttivat E-kirjan katoavuudesta.

Viimekädessä kirjahylly on prisman kaltainen ääretön ikkuna menneeseen, nykyisyyteen, tulevaisuuteen. Se on ihmiskunnan viisauden aarrearkku.

Mikään ei korvaa oikeaa kirjaa. Kirjan tuntu, tuoksu, sidonta, tekstit ja kuvat. Parasta. Kirjahylly on ihmiskunnan viisauden aarrearkku.

Hyvä kirja on kuin arvopaperi tai taulu.

Olen ahdistunut ja ärtynyt, ellei minulle ole hyvä kirja yöpöydällä odottamassa tai kesken. Joskus luen viittä kirjaa vuorotellen.

Myös vastakkaisia mielipiteitä löytyy.

Enpä muista, milloin olisin viimeksi kirjan lukenut.

Kirja ei ole minulle mikään sivistyksen symboli. Annoin kaikki kirjahyllyn täytteet pois, kun tämän tajusin...silti ilman kirjaa en  pysty uppoutumaan toisiin todellisuuksiin.

Kyselyyn vastaajat päätyivät vertailemaan E-kirjaa ja paperiversiota. Moni hamstraa kirjat omaksi, koska ei usko E-kirjaformaatin säilyvän vuosikymmenten päähän.

Hyvä kirja on kuin arvopaperi tai taulu.

Itse ostan tietokirjat, tutkimuskirjat ym. hakuteoksenkaltaiset sekä laadukkaamman fiktion aina fyysisenä painotuotteena, koska en luota, että e-kirjan formaatti säilyy luettavana vuosikymmenien ellei jopa satojen päästä.

E-kirjat tuottavat e-ongelmajätettä. Paperi sen sijaan on uusiutuva luonnonvara.

Kirjan eduiksi muistetaan nostaa myös muita hyviä puolia kuin hajoamattomuus pudotettaessa.

Pokkarin voi lainata ja lahjoittaa kaverille, toimii viiden ja kymmenenkin vuoden kuluttua, toimii ilman sähköä ja lataamista eikä ole edes ongelmajäte.

"Se pitää tuntea käsissään"

Pelkkä paperisten sivujen kääntely, näppituntuma ja tuoksu tuottavat toiselle iloa. Useat liputtavat molempien vaihtoehtojen puolesta.

Itse paljon työssä matkustavana pidän e-kirjoista jotka eivät vie tilaa tai paina mitään. Merkittävä etu kun yrittää selvitä lentomatkustuksessa ainoastaan käsimatkatavaroin.

Toisaalta kotosalla löytyy neljä vitriiniä täynnä kirjoja; niissä on edelleen se "jokin" jota ei kännykkään ja tablettiin saa. E-kirjan hyvä puoli on pieni säilytystilan tarve: tavalliselle kiintolevylle mahtuu melkoinen kirjasto.

Paperisen kirjan luota vastaajia karkottaa korkea hinta.

 Itsekin mieluummin lainaan kuin ostan, uuden kirjan hinta on usein liian korkea. Ikävä kyllä.

E-kirjan kokoa ja vaivattomuutta on vaikea tavallisen kirjan peitota, perustelevat sähköisestä innostuneet.

E-kirjan hyvänä puolena sanoisin pienen säilytystilan tarpeen, tavalliselle kiintolevylle mahtuu melkoinen kirjasto. Tuhatkunta kirjaa mahtuu lukulaitteeseen ja on yhtä vaivaton ottaa matkalle mukaan kuin yksi paperinen.

Mutta kestävyydessä painettu kirja ja sähköinen painivat eri luokissa, eräs vastaaja kommentoi.

Hyvälle "happovapaalle" paperille painettuna teksti kestää jopa satoja vuosia, eikä sen lukeminen vaadi erityisiä laitteita. Säilyneet Gutenbergin painamat raamattukappaleet ovat yhä luettavissa.

Keskusteluun tuli 81 vastausta.