1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

EU-komissio hyväksyi 19 geneettisesti muunnellun tuotteen käytön

EU:n komissio on hyväksynyt perjantaina 19 geneettisesti muunnellun tuotteen käytön unionin alueella. Näistä 12 tuotetta on uusia ja seitsemän kohdalla vanhoja lupia jatkettiin. Tuotteet hyväksyttiin huolimatta suunnitelmista antaa jäsenmaille aiempaa suurempi sananvalta siinä, mitä geenimuunneltuja tuotteita niiden alueella saa käyttää.

tiede
Jean-Claude Juncker.
Ympäristöjärjestö Greenpeace sanoi Jean-Claude Junckerin avanneet tulvaportit uusille geenimuunnelluille tuotteille.Stephanie Lecocq / EPA

EU:n komissio on perjantaina hyväksynyt yhteensä 19 erilaisen geneettisesti muunnellun tuotteen käytön unionin alueella. Hyväksytyistä uusista tuotteista seitsemän on erilaisia ihmisten tai eläinten ruoka-aineita. Uusista tuotteista kolme on eri puuvillalajeja.

Neljän puuvillatuotteen ja kolmen ruoka-aineen kohdalla jo voimassa ollutta hyväksyntää jatkettiin. Lisäksi kaksi muunneltua neilikkalajiketta hyväksyttiin koristekukiksi.

Uusien muunneltujen tuotteiden valmistajia ovat muun muassa yhdysvaltalaiset Monsanto ja DuPont sekä saksalaiset Bayer ja BASF.

Nyt annetut hyväksynnät ovat voimassa kymmenen vuotta. Tuotteet lisätään EU:ssa hyväksyttyjen geenimuunneltujen tuotteiden listaan, jossa on jo ennestään 58 tuotetta. Hyväksyntä ei tarkoita sitä, että luvan saaneita tuotteita saisi viljellä unionin alueella.

Hyväksytyt ruoka-aineet ovat erilaisia maissi-, soija- ja rapsilajikkeita. Geenimuunnelluista raaka-aineista valmistetut tuotteet on merkittävä EU:n säädösten mukaisesti. Pääasiassa hyväksyttyjä ruoka-aineita käytetään eläinrehuna.

Komission mukaan kaikki nyt hyväksytyt tuotteet on todettu turvallisiksi käyttää ennen niiden hyväksyntää.

"Tässä on kyse TTIP-sopimuksesta"

Euroopan bioteknologia-alan etujärjestö sanoi, että se on tyytyväinen EU:n sallittua turvallisten aineiden tuonnin unionin alueelle. Sen mukaan hyväksyntä oli askel oikeaan suuntaan ja se hyödyttää eurooppalaisia eläintenkasvattajia. Myös 40 hyväksyntää vielä odottavaa tuotetta pitäisi sen mielestä hyväksyä EU:n markkinoille mahdollisimman nopeasti.

Ympäristöjärjestö Greenpeace sen sijaan sanoi päätöksen tarkoittavan sitä, että komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker lähentyy Yhdysvaltoja ja Monsantoa eikä unionin kansalaisia.

– Tänään Juncker avasi tulvaportit uusille geenimuunnelluille tuotteille vain miellyttääkseen yhdysvaltalaisia biotekniikkayhtiöitä ja kauppaneuvotteluita. Tässä on kyse TTIP-vapaakauppasopimuksesta, järjestö sanoi.

TTIP on kiistelty vapaakauppasopimus, jota neuvotellaan parhaillaan EU:n ja Yhdysvaltojen välille.

Keskiviikkona unioni julkisti suunnitelmansa antaa jäsenmaille suurempi sananvalta siinä, mitä geneettisesti muunneltuja tuotteita kuhunkin maahan saisi tuoda. Jäsenmaat voisivat itse päättää sallituista tuotteista alueellaan, vaikka unioni olisi ne jo hyväksynyt.

Nyt hyväksytyt tuotteet ovat ensimmäiset sitten vuoden 2013. Komission mukaan muunneltujen tuotteiden hyväksynnät pistettiin jäihin siksi aikaa, että suunnitelmat niiden hyväksymismenettelyn muuttamiseksi saataisiin muotoiltua. Ennen uusien säännösten lopullista hyväksyntää lupa geenimuunnelluille tuotteille annettiin vanhan kaavan mukaisesti.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi