Suomessa roskaiset rannat – tutkimussiivous alkaa Pohjanlahdella

Baltic Marine Litter -hankkeen mukaan Itämeren alueella erityisesti Suomessa on roskaiset rannat. Pidä Saaristo Siistinä ry on pari vuotta selvitellyt roskien laatua, määrää ja alkuperää Etelä-Suomessa. Tänä vuonna tutkimussiivous ulottuu pohjoisemmaksi, Merenkurkkuun sekä Kokkolaan ja Kalajoelle.

Kotimaa
Tyhjiä olut- ja limupulloja rannalla.
Arja Lento / Yle

Kun siivousta tehdään tutkimusmielessä, roskia ei kerätä miten sattuu. Pidä Saaristo Siistinä kouluttaa siivoojia Kokkolassa ja Kalajoella ensi viikolla. Samalla tehdään ensimmäiset tutkimussiivoukset. Siivoukset ja roskien luokittelun tekevät paikalliset yhteistyökumppanit, Kokkolan Nuorisokeskus Villa Elba ja Kalajoen lukio.

Viikolla 21 Pidä Saaristo Siistinä ry järjestää myös kaikki Suomen rannat kattavan Siisti Biitsi -kampanjan. Yhdistys kannustaa esimerkiksi järjestämään siivoustalkoot rannalla. Koska meneillään on myös tutkimussiivouskampanja, Pidä Saaristo Siistinä toivoo, että kerätyt roskat kirjataan ylös.

Tavoitteena on parantaa Itämeren tilaa vuoteen 2020 mennessä. Suomen rannoilta on tutkimusprojektissa (siirryt toiseen palveluun) löytynyt muun muassa huomattava määrä muoviroskaa. Jopa 75 prosenttia tutkimusrannoilta löytyneistä roskista oli erilaisia muoveja.