Adidas ja ympäristöjärjestö suunnittelevat merien muovijätteiden kierrätystä uusiksi tuotteiksi

Saksalainen urheiluvälinevalmistaja Adidas ja yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö Parley aikovat tehdä yhteistyötä merien puhdistamiseksi muovijätteestä.

luonto
Hioutunutta muovijätettä rannalla.
Hioutunutta muovijätettä rannalla.Alex Hofford / EPA

Saksalainen urheiluvälinevalmistaja Adidas suunnittelee alkavansa valmistaa tuotteita merien muovijätteestä. Yhtiö aikoo tehdä yhteistyötä yhdysvaltalaisen Parley for the Oceans -ympäristöjärjestön kanssa.

Yhteistyöhön on tarkoitus kuulua myös erilaisia koulutus- ja valistusohjelmia merten suojelusta. Adidas sanoi myös, että osana yhteistyötä se aikoo luopua vähitellen muovipussien käytöstä kaikissa liikkeissään.

Ensimmäiset merien muovijätteestä valmistetut tuotteet yhtiö suunnittelee tuovansa myyntiin vuonna 2016. Tarkoitus on valmistaa kierrätysmateriaalista sekä vaatteita että kenkiä.

Viime vuonna hollantilainen vaateyhtiö G-StarRaw teki yhteistyötä Parleyn kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi muovista valmistettu farkkumallisto. Vaateketju H&M on luvannut kolminkertaistaa kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteidensa määrän tämän vuoden loppuun mennessä.

– Meremme ovat vaarassa tuhoutua, eikä meillä ole paljoa aikaa muuttaa kehitystä. Kukaan ei voi ratkaista ongelmaa itse, vaan yhteistyö on avain onnistumiseen, Parleyn perustaja Cyrill Gutsch sanoi.

Adidas sanoi, että se aikoo yhdessä Parleyn kanssa luoda uusia muovikangaslaatuja, joita se voi käyttää tuotteissaan. Parleyn projekti, jonka kautta se pyrkii siivoamaan meriä muovijätteestä, on saanut nimen Vortex Project. Siinä on mukana useita muitakin ympäristöjärjestöjä.

Muovijäte pilkkoutuu jopa vain millimetrin kokoisiksi paloiksi

Parley pyrkii kehittämään uusia keinoja merissä kelluvien jopa vain muutaman millimetrin kokoisten muovijätteen palasten keräämiseksi merestä. Se myös tukee tällaista tutkimustyötä. Tehokasta keinoa, jolla merissä kelluva muovijäte saataisiin kerätyksi talteen, ei vielä ole olemassa. Ennen sellaisen käyttöönottoa Parley kannustaa keräämään muovijätettä talteen esimerkiksi rannoilta.

Parleyn tavoitteena on valmistaa kerätystä muovijätteestä erilaisia tuotteita, jotka paitsi olisivat ympäristöystävällisiä, myös lisäisivät ihmisten ymmärrystä merien tilasta. Muovijätteestä valmistettujen tuotteiden hinnasta osa menisi Parleyn Vortex-projektin hyväksi.

Suuri osa meriin päätyvästä muovijätteestä hajoaa auringonvalon vaikutuksesta hyvin pieniksi osiksi, ja useat merieläimet syövät muutaman millimetrin kokoisia muovirakeita luullessaan niitä ravinnoksi. Eläimiin kertynyt muovi kulkeutuu edelleen ravintoketjussa.

Suuri osa jätteestä myös vajoaa meren pohjaan. Valaat, linnut ja kilpikonnat puolestaan sotkeutuvat suurempiin muovijätteen palasiin. YK:n mukaan muovijäte aiheuttaa ainakin lähes 12 miljardin euron laskennalliset vahingot vuodessa.

Joidenkin tutkimusten mukaan pelkästään pohjoisella Tyynellämerellä kelluu jopa 20 miljoonaa kiloa muovijätettä.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters