Kuka ryhtyy partiolaiseksi aikuisiällä?

Moni lapsena partiota harrastamaan ryhtynyt saattaa jatkaa partiolaisena tai partion johtajana myös aikuisena. Epätavallisempaa on innostua partiosta ja ryhtyä partiolaiseksi aikuisiässä, vasta kolmekymppisenä. Ylen aikaisen juontaja Paavo Häikiö tapasi aikuiset partiolaiset.

Kotimaa
Partio, nuotion sytytys
Ilkka Loikkanen/ Yle

Reilu kolmekymppinen Annika Stubbe on startannut partiolaisena vasta pari vuotta sitten. Mikä ihmisen panee ryhtymään partiolaiseksi vielä aikuisena, kysyy Ylen aikaisen Paavo Häikiö? Onhan meneillään partioviikko.

– Se on aika jännä tarina. Olin valmistunut juuri maisteriksi edellisenä kesänä ja mietin, että mitä tässä nyt sitten elämällään tekisi. Käynkö vain töissä ja istun kotona katsomassa televisiota vai keksisinkö jotain harrastamista. Useamman mutkan kautta päädyin Pääkaupunkiseudun partiolaisiin ja suoraan piiriin tekemään hommia, Stubbe kertaa.

Oletko ehtinyt tekemään vielä mitään tosi-partiolaisen hommia, käymään koloilla ja leireillä?

– Olen ollut aika pitkälti paperi-partiolainen. Eli tehnyt paperihommia. Mutta toki olen päässyt myös metsään ja leireille ja erilaisiin seminaareihin. Isoin koitos on kuitenkin vasta tulossa, koska olen kesällä menossa partiojohtajan jatkokurssille, jossa ollaan viikko metsässä. Se tulee varmasti olemaan tällaiselle kaupunkilaiselle haasteellista, sanoo Annika Stubbe.

Mitä olet parin vuoden aikana partiosta saanut?

– Minä olen saanut yhteisön. Olen saanut hirvittävän määrän uusia ystäviä. Olen saanut hirveästi uusia kokemuksia. Olen oppinut sekä itsestäni että johtamisesta ihan hirveästi. On todella palkitsevaa tehdä esimerkiksi meidän nuorten johtajien kanssa töitä ja katsoa kuinka he kasvavat siihen johtajan rooliinsa.

Puolisokin löytyi partion parista

Noora Ojala, sinä olet puolestasi ollut partiossa jo yli 30-vuotta?

– Niin se taitaa olla. Ekalta luokalta ala-asteelta. Seallainen vähän perinteisempi sisääntulokulma on mun tausta.

Eli yleensä mennään sudenpentu-ikäisenä partioon ja osa jää pitkäksikin aikaa. Mitä nykyään teet partiossa?

– Tällä hetkellä minä olen mukana partiossa projektien kautta. Nyt kun omassa perheessä on lapsia, niin olen ollut tekemässä isompia leirejä. Se on käytännössä puolen vuoden, vuoden projekti. Talvikaudella tehdään suunnittelua, ideointia, valmistelua. Sitten se huipentuu kesällä leiriin. Se, mikä on tässä elämän vaiheessa mielekästä on, että koko perhe on mukana leirillä. Pienet lapset leireilee ja se on ollut meidän perheelle aika kova juttu. Se on joka kesäinen, odotettu tapahtuma, Noora Ojala toteaa.

Oletko valinnut miehesi harrastuksen kautta vai onko hän tullut imussa mukana?

– Me olemme löytäneet partiossa toisemme.

Partioviikko jatkuu viikonlopun tapahtumilla. Sunnuntaina tuhat partiolaista on mukana kaupunkiseikkailussa Helsingin keskustassa kiertäen muun muassa museoita. Partiolaisista kolme tuhatta valloittaa sunnuntaina ensin Korkeasaaren ja päätösbileet koko porukalle pidetään Suvilahdessa.

Mikä on partion syvin olemus?

Noora Ojala kiteyttää, että partion ydintä on se, että turvallinen yhteisö kasvaa vastuuseen. Se vaatii aikuisilta sitä, että annetaan vastuuta, annetaan tilaa. Annetaan nuorten johtajien testata ne tilanteet, jotka on itse testannut lukuisia kertoja. Antaa oppia kantapään kautta ja samalla löytää myös se oma tukemisen rooli. Siitä on työelämässä hyötyä.

– Harvoin olen tullut niin hyvin johdetuksi kuin näissä viimeisissä leiri-projekteissa, Ojala painottaa.

Partio
Partioleiriläisiä Inkoossa helmikuussa.Ilkka Loikkanen/ Yle