Hyppää sisältöön

Kaksi lasta alle kahdessa vuodessa – Suomalaisten ihannoima synnytystahti on terveysriski koko perheelle

Lapsia syntyy vähemmän mutta tiuhempaan kuin 1970-luvulla. Tutkimusten valossa trendi on huono: hyvin lyhyt syntymäväli voi vähentää sekä äidin että isän elinvuosia ja voi aiheuttaa lapselle monia ongelmia.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Yli puolet suomalaisista pitää ihanteellisena sisarusten ikäerona maksimissaan kahta vuotta, selviää Väestöliiton suomalaisten lastenhankintatoiveita ja -aikeita kartoittavasta perhebarometrista.

40 prosentilla tämä ihanne toteutuu. Tutkimusten valossa tahti on liian kova.

– Tämä on huono suuntaus. Mikään tutkimus ei tue sitä, että lapset olisi hyvä saada kovin tiuhaan. Ei lasten eikä vanhemman kannalta, sanoo Väestöliiton tutkija Venla Berg.

Lyhyellä syntymävälillä, eli alle 18 kuukautta edellisestä synnytyksestä uuden raskauden alkuun,  on tutkittu olevan useita kielteisiä terveysvaikutuksia sekä lapseen että vanhempiin köyhissä, korkean imeväiskuolleisuuden maissa, mutta myös rikkaissa länsimaissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ihmisen luonnollinen lisääntymisväli on 3–4 vuotta

Vielä 1970-luvulla suomalaisiin perheisiin syntyi lapsia 3–4 vuoden välein. Tämä on ihmisen lajityypillinen syntymäväli, vahvistavat tutkimukset metsästäjä-keräilijä-yhteisöissä.

Väestöliiton mukaan perheisiin kuitenkin toivottiin lapsia pienemmällä ikäerolla jo 1970-luvulla.

Se, että nyt ollaan päästy lähemmäksi ideaalia lisääntymisväliä johtuu osittain siitä, että lapsia aletaan saamaan yhä vanhemmalla iällä, eli kiire ja yritys on todennäköisesti erityisen kova.

Nykyäidit myös syövät energiapitoisempaa ruokaa ja imettävät keskimäärin lyhyemmän aikaa kuin metsästäjä-keräilijät.

Pitkä imetys yhdessä heikon ravitsemuksen kanssa saattoi pitää raskauden mahdollistavat kuukautiset poissa pidempään lapsen syntymän jälkeen aikana ennen moderneja ehkäisyvälineitä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Mikä pienessä syntymävälissä sitten on vaarallista?

1. Riskit äidille: Raskauskomplikaatiot ja vaikeat synnytykset

Lyhyt raskausväli lisää vakavien synnytyskomplikaatioiden riskiä.

– Se johtuu siitä, että äidin kroppa ei ole toipunut edellisestä raskaudesta. Raskauksien välissä pitäisi olla vähintään vuosi, jotta saadaan minimoitua näitä riskejä, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

2. Riskit nuoremmalle lapselle: Kognitiivisia ongelmia

Liian lyhyt raskauksien väli nostaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä 15 prosenttiin.

– Riski on suuri, kolminkertainen muihin synnytyksiin verrattuna, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler.

Ennenaikaisuudella on puolestaan havaittu yhteys lasten kehityshäiriöihin.

– Lasten kehityksen kannalta pienten ikäerojen on havaittu liittyvän kohonneeseen mielenterveysongelmien riskiin, kuten autismiin ja skitsofreniaan. Yhteyksiä on havaittu myös alhaisempaan koulumenestykseen ja alhaisempaan koulutukseen, sanoo Väestöliiton tutkija Venla Berg.

3. Riskit isälle: Eliniän odote lyhenee

Norjassa ja Skotlannissa on saatu ikäviä tutkimustuloksia koskien myös isiä.

Tutkimuksissa on havaittu lasten pienen ikäeron lyhentävän sekä äidin mutta myös isän odotettavissa olevaa elinikää.

– Tutkimusten perusteella ei voida varmasti sanoa, että usean pienen lapsen aiheuttama stressi olisi tässä välittävä tekijä, mutta tämä on yksi varteenotettava hypoteesi, joka tuota tulosta voisi selittää, tutkija Venla Berg sanoo.

WHO suosittaa raskauksien väliin vähintään kahden vuoden taukoa

Näistä riskeistä johtuen maailman terveysjärjestö WHO suosittaa äideille raskauksien väliin vähintään kahden vuoden taukoa. Yhdysvalloissa suositellaan raskauksien väliksi 1,5 vuotta. Suomessa virallisia suosituksia ei ole.

– Pian alkavan raskauden lääketieteelliset riskit kyllä otetaan puheeksi synnytyksen jälkitarkastuksessa, varsinkin jos seuraava lapsi on jo suunnitteilla, tutkimusprofessori Mika Gissler sanoo.

– Valistus ei kuitenkaan ehkä ole ihan oikeassa paikassa, mentaalisesti, heti synnytyksen jälkeen. Tärkeintä on, ettei pelotella. Vaikka riskit ovat pienellä ikäerolla suurempia, todennäköisyys, että ongelmia tulee, on kuitenkin pieni, Gissler sanoo.

– Ehkä tiedon esille tuominen esimerkiksi neuvoloissa voisi toimia, sanoo Väestöliiton tutkija venla Berg.

Kolmen lapsen äidin Pauliina Ruotsalon kanssa pienen ikäeron tuomia riskejä ei ole koskaan otettu terveydenhuollossa puheeksi. Ja jos olisikin, sillä ei välttämättä olisi ollut vaikutusta.

– Lapsen haluamisella ei mielestäni ole järjen kanssa mitään tekemistä. Kun vauvakuume iskee, se on se kaikkein tärkein asia siinä vaiheessa.

Kello 18.12: Jälkimmäistä grafiikkaa muutettu.