Iisalmen Savas-rockissa bailataan "niin pitkään kuin nuppi kestää"

Iisalmessa järjestettiin perjantaina jo neljättä kertaa erityisryhmät huomioon ottava festari-ilta. Iisalmelainen Ulla Hyvönen aikoi fiilistellä Yön Rakkaus on lumivalkoinen -kappaleen tahtiin sekä tanssia ja pussailla miehensä Leevin kanssa.

Iisalmi
Savas Rockin esiintyjiä lavalla
Antti Karhunen / Yle

Iisalmessa Kirkonsalmen palvelukodissa asuva Ulla Hyvönen osallistui perjantaina jo neljättä kertaa erityisesti kehitysvammaisille suunnattuun Savas-rockiin.

Rokissa oli tällä kertaa esiintyjinä Yö, Laura Voutilainen ja Rutakko All'Stars. Näistä Yö on Ulla Hyvöselle mieluisin.

– Yö on suosikki. Rakkaus on lumivalkoinen on hyvä biisi. Eniten huudatan Irwiniä, Hyvönen kertoo musiikkimaustaan.

Perjantai-illan kohokohta on, kun Hyvösen mies Leevi tulee paikalle, ja pariskunta pääsee yhdessä juhlimaan.

– Tanssitaan ja pussataan, Ulla Hyvönen virnuilee.

Hän kertoi aikovansa olla paikalla loppuun asti eli kello 24:ään, jos vain jaksaa.

– Niin pitkään ollaan kuin nuppi kestää, Hyvönen nauraa.

Savas-rock järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Illan idea lähti siitä, että Iisalmessa asumisyksiköiden asukkaat halusivat baariin ja yöelämään, mutta ohjaajat eivät ilta- ja yöaikaan työajan puitteissa voineet tulla mukaan.

Siksi Iisalmessa päätettiin järjestää oma rokki erityisryhmille. Savas-rockissa opasteet ovat kuvina ja järjestyksenvalvojat on opastettu käyttämään kuvatauluja kommunikoinnissa. Ääniyliherkille on oma rauhoittumishuone, jonne voi mennä jos musiikki alkaa häiritä. Koko ilta myös tulkataan viittomakielellä.

Aiemmin festivaali oli suunnattu lähinnä kehitysvammaisille ja autismin kirjon aikuisille, mutta tänä vuonna paikalle toivottiin laajempaa yleisöä, ja tapahtuma oli kaikille avoin.

Järjestäjien mukaan festareille tulee väkeä ympäri Suomea, kuten Tikkakoskelta, Oulusta ja Mikkelistä. Paikalle odotettiin noin 500 rokkivierasta.

– Me toivomme, että tämä kaventaa kuilua erilaisten ihmisten välillä. Valtaväestö voi joskus pelätä lähestyä kehitysvammaisia, mutta me toivomme, että kun tulee rohkeasti mukaan niin voi unohtaa vamman, ja nähdä että me olemme kaikki ihmisiä, vastaava ohjaaja Anu Hynynen Marjahaan palvelukodista painottaa.