Arktisen alueen valtiot lupaavat vähentää hiili- ja metaanipäästöjä

Suomi ja muut Arktisen neuvoston jäsenmaat tapasivat perjantaina Kanadan Iqaluitissa. Kokouksessa luvattiin pyrkiä vähentämään etenkin mustan hiilen ja metaanin päästöjä, jotka ovat arktiselle alueelle erityisen haitallisia.

ilmasto
John Kerry, Michael Stickman ja tohtori Watson.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry, ylilääkäri Michael Stickman poseeraavat tohtori Watsonin selfiessä 24. huhtikuuta Iqaluitissa.Denis Drever / EPA

Perjantaina Kanadan Iqaluitissa kokoontuneet Arktisen neuvoston jäsenmaat lupasivat tekevänsä nykyistä enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Suomea kokouksessa edusti ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Kokouksen puheenjohtajana toimineen Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan mustalle hiilelle ja metaanille asetetaan vähennystavoitteet neuvoston seuraavassa kokouksessa Alaskassa 2017. Uutistoimisto Reutersin mukaan vähennystavoitteet eivät kuitenkaan ole sitovia.

Mustan hiilen päästöt aiheuttavat lumen ja jään lämpenemistä ja sulamista. Metaani taas on kasvihuonekaasu, joka ilmakehään vapautuessaan kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Arktinen alue lämpenee kaksi kertaa niin nopeasti kuin maapallon muut alueet. Maaliskuussa Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat, että talviajan arktiset merijääalueet olivat tänä vuonna pienimmät sen jälkeen, kun satelliittimittaukset alkoivat 1979.

Kokouksen osallistujat vakuuttivat myös tekevänsä yhteistyötä öljyvuotojen estämiseksi arktisella alueella.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus