Ebolasta selvinneiden vakavat vaivat hämmentävät WHO:ta

Ebolaepidemia tappoi Länsi-Afrikassa miltei 11 000 ihmistä. Onnekkaimmat jäivät henkiin, mutta heillä on todettu vakavia jälkiongelmia, joiden syistä Maailman terveysjärjestö yrittää päästä perille.

terveys
Lokakuussa 2014 valokuvattuja liberialaiskylän asukkaita. Tauti oli tuolloin surmannut yli 20 kyläläistä.
Valokuvassa on karanteeniin määrättyjä Jene Wondin -kylän asukkaita Liberiassa lokakuussa 2014.Tauti oli tuolloin surmannut yli 20 kyläläistä. Ahmed Jallanzo / EPA

Länsi-Afrikan ebolaepidemia on hiipunut, mutta sen vaikutukset tuntuvat henkiin jääneiden terveydentilassa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan monilla – jopa useimmilla – näyttää olevan varsin vakavia terveysongelmia, vaikka he ovat toipuneet itse ebolasta.

Ebolasta selvinneitä ei aiemmin juuri ole tutkittu, sillä epidemiat ovat olleet pieniä, paikallisia ja nopeita. Kaikkien aikojen suurimman ebolaepidemian jälkeen ongelmat ovat kuitenkin tulleet selvästi esille. Miltei puolitoista vuotta sitten alkanut epidemia koetteli Guineaa, Sierra Leonea ja Liberiaa.

Ebolasta toipuneiden vaivat ovat hyvin monenlaisia, kertoo WHO:n Afrikan-osaston johtaja Matshidiso Moeti. Monilla on näköongelmia, joko näön sumentumista tai asteittaista heikentymistä ja jopa sokeutumista. Osalla on heikentynyt kuulo, ja monet kärsivät pään- ja lihassäryistä ja äärimmäisestä uupumuksesta.

Rankka desinfiointi voi olla syyllinen

WHO keskittyi epidemian aikana pitämään ihmiset hengissä. Komplikaatioiden mahdollisuutta ei tuolloin osattu ottaa huomioon, Moeti sanoo. Hänen mukaansa niiden olemassaolo on vasta nyt alkanut selvitä.

Epäselvää on, johtuvatko ongelmat taudista vai mahdollisesti sen hoidossa käytetyistä lääkkeistä. Yhtenä selityksenä puntaroidaan voimakkaita desinfiointiaineita, joilla virusta nujerrettiin. Selvitettävänä on myös ilmiön todellinen laajuus.

Toissa vuoden joulukuussa alkaneen epidemian aikana ebolatartunnan sai WHO:n lukujen mukaan yli 26 000 ihmistä. Heistä lähes 11 000 kuoli. WHO myöntää, että todelliset luvut lienevät korkeampia.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset