Matto jytisee tyttöjen painiessa – "Uskon, että leirit innostavat tyttöjä jatkamaan lajin parissa"

Tyttöpainijoille on järjestetty viime vuodesta lähtien omia leirejä, joiden tarkoituksena on antaa tytöille mahdollisuus tutustua toisiinsa ja harjoitella saman kokoisten junioreiden kanssa. Tyttöpainin harrastajamäärät ovat kasvaneet, mutta uusia innokkaita harrastajia kaivataan lisää.

urheilu
Tytöt harjoittelevat painia.
Laura Tolonen / Yle

Kajaanihallissa on melkoinen jyske, kun kolmisenkymmentä innokasta tyttöjunioria harjoittelee painin saloja pohjoisen alueen tyttöpainileirillä. Viime vuonna alkaneilla tyttöpainileireille on suuri merkitys nuorille junioreille, sillä usein tyttöjen omissa seuroissa on vain muutama muu tyttöjuniori.

– Tytöt usein harjoittelevat omissa seuroissaan poikien kanssa, mutta tyttöpainileireillä heillä on mahdollisuus treenata saman kokoisten tyttöjen kanssa sekä tutustua toisiin tyttöjunioreihin. Uskon, että leirit innostavat tyttöjä jatkamaan lajin parissa, leireillä päävalmentajana toimiva Kuortaneen Kunnon painija Tiina Vainionpää mainitsee.

Leirille osallistuvien tyttöjunioreiden joukossa voi hyvinkin olla seuraava suomalainen huippupainija. Vainionpää toteaa, että toisinaan nuoren lahjakkuuden näkee heti.

– Joidenkin lahjakkuuden voi erottaa jo nuorella iällä, mutta myös kovalla työllä ja treenaamisella voi päästä pitkälle.

Tyttöpainileirejä järjestettiin viime vuonna viitisen kappaletta eri puolilla Suomea ja tänä vuonna leirejä on pidetty yksi alkuvuodesta ennen Kajaanin leiriä. Idea leireistä on kajaanilaista alkuperää, sen takana ovat Kajaanin Juntan Pekka Moliis ja hänen tyttärensä, entinen painija Heli Moliis.

– Ehdotin isälle, että tyttöpainia voisi parantaa järjestämällä tytöille omia leirejä. Leireillä on suuri merkitys esimerkiksi sen suhteen, että tyttöjen kynnys lopettaa kasvaisi suuremmaksi, leirien apuvalmentaja Heli Moliis toteaa.

Juntta ensimmäisten joukossa Suomessa

Kajaanissa toimiva painiseura Kajaanin Juntta on yksi Suomen ensimmäisistä seuroista, joka alkoi järjestämään tytöille painivalmennusta.

Joidenkin lahjakkuuden voi erottaa jo nuorella iällä, mutta myös kovalla työllä ja treenaamisella voi päästä pitkälle.

Tiina Vainionpää

– Loukkaannuin itse niin pahasti, etten voinut jatkaa enää painimista, joten siirryin valmennuksen puolelle. Parisen vuotta sitten Kajaaniin perustettiin vetämäni tyttöryhmä, jossa käy tänä päivänä kymmenkunta 6–14 vuotiasta tyttöä, Heli Moliis kertoo.

11 vuotta toiminut painiseura on kokonaisuudessaan harrastajamäärältään hyvällä pohjalla, mutta ohjaajista voi tulla tulevaisuudessa pula.

Moliis näkee, että tyttöpaini on menossa koko ajan parempaa suuntaan. Jokin aika sitten lajissa oli taantumavaihe, eikä tyttöpainijoita ollut. Nyt kuitenkin tulevaisuudessa on valoa, sillä harrastajamäärät ovat kasvaneet. Useamman SM-mitalin lajissa voittanut Tiina Vainionpää kuitenkin huomauttaa, että harrastajia on silti vähän.

– Koska harrastajamäärät ovat pienet, ei huipulle voi meiltä nousta montaakaan naista. Harrastajia pitäsi saada lisää, mutta yhtenä ongelmana on se, että kaikissa seuroissa ei ole vapaapainin valmennusta. Nämä leirit ovat kuitenkin yksi hyvä askel eteenpäin.

Tyttöpainileiriläiset osallistuvat lauantaina Kajaanin Juntan kansallisiin painikisoihin, jotka järjestetään vuosittain. Tyttöjunioreiden lisäksi Kajaanihallilla toisistaan mittaa ottavat 120–130 poikajunioria.