Uudet tablettisovellukset mullistavat peruskouluopetusta – pelejä, videoita, tehtäviä ja yhteisöllisyyttä

Joensuulaisopettajat ovat kehittäneet tabletille sovelluksen, jonka tarkoituksena on saada lapset innostumaan oppimisesta. Tekniikan kanssa tuskaileville ja sählääville opettajille on tarjolla helppokäyttöisyyttä.

Kotimaa
Opettaja Mari Kilpeläinen esittelee uudenlaista opetusratkaisua.
Janne Ahjopalo / Yle

Helppoa, hauskaa ja opettavaista? Yli 10 000 ihmistä tavoittavassa tiede- ja teknologiatapahtuma SciFestissa Joensuussa esiteltiin uudenlainen opetusratkaisu, jonka kehittäjinä ovat olleet joensuulaisopettajat. Kirjoihin ja lyijykyniin tympääntyneitä nykykoululaisia halutaan nyt innostumaan oppimisesta ikäluokalle tutussa ympäristössä.

Koululainen voi käydä ottamassa kuvia tabletillaan ulkona vaikka liikennemerkistä.

Mari Kilpeläinen

Uusi sovellus on kehitetty erityisesti tablettiin, ja sen avulla voi opettaa melkein mitä oppiainetta vain. Koululainen voi tehdä tehtäviä, joihin saa vastauksen saman tien, katsoa videoita ja pelata opettavaista peliä yhteisöllisesti luokkakavereidensa kera.

Opettaja pystyy muokkaamaan oppimateriaalia, ja sovellusta ylläpitävä yrityskin pystyy ajantasaistamaan oppimateriaalia – esimerkiksi maantiedossa kun valtioiden rajat saattavat muuttua.

Nakkisormikin pärjää?

SciFestissa lapset pääsivät kokeilemaan sovellusta, ja ainakin ensivaikutelma tuntui olevan positiivinen. Sovelluksessa oli kokeiltavana geometrian tehtäviä, joita esitteli yksi sovelluksen kehittäjistä, opettaja Mari Kilpeläinen.

– Koululainen voi käydä ottamassa kuvia tabletillaan ulkona vaikka liikennemerkistä. Sitten sovelluksen opastuksella saadaan tietoa geometriasta ihan käytännössä, kuvailee Kilpeläinen.

Vaikka koululaiset olisivatkin ehkä valmiita uuteen tekniikkaan, opettajat ovat usein todenneet, että teknologia on liian vaikeaa omaksua. Uusissa opetusratkaisuissa on kuitenkin pyritty äärimmäiseen helppokäyttöisyyteen, joten entiset tuskailut ja sähläilyt saattavat jäädä historiaan. Joensuulaisyhtiön kehittämää sovellusta kaupataan koulujen lisäksi yksityisille asiakkaille.