1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avaruusveistos kunnioittaa maan Markkuja Porin Noormarkussa

Markut voivat nyt suunnata Porin Noormarkkuun kunnioittamaan omaa nimeään. Noormarkussa paljastettiin lauantaina Markku-nimisten kunniaksi teräsveistos Ukk´ram – Salaperäinen alus.

Kotimaan uutiset
Avaruusalusta muistuttava veistos nurmikolla.
Markut saivat oman veistoksensa Noormarkkuun vuonna 2015.Markku Sandell/Yle

Suomen suurin etunimiyhdistys Suomalainen Markku-liitto pitää kotipaikkaansa Porissa Noormarkussa. Liiton parinkymmenen vuoden perinteisiin kuuluu mm. uusien yhdistysten jäsenten lyöminen söörmarkuiksi Noormarkussa Söörmarkun kylässä Markun päivänä.

Nyt Markut ovat saaneet oman taideteoksen Noormarkkuun. Teos on sijoitettu Noormarkun urheilutalon pieleen.

Markku-liiton tilaaman Ukk´ram – Salaperäinen alus -teoksen ovat suunnitelleet Alvar Gullichsen ja Klaus Nyqvist ja sen rakentamisesta on vastannut Henrik Helpiö.

Avaruusmaista teosta oli paljastamassa mm avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Teos kutsuu kaikkia pohtimaan ihmiskunnan tilaa, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta sekä vastuutamme tulevaisuudesta planeetallamme. 

taiteilija Alvar Gullichsen  

– Ajatus myyttisestä aluksesta syntyi Suomenlinnan telakan kelluvista rautaporteista. Ryhdyimme suunnittelemaan alusta Klaus Nyqvistin kanssa lyijykynäpiirroksen pohjalta. Tarina taas syntyi yhdessä Markkujen kanssa. Teos kutsuu kaikkia pohtimaan ihmiskunnan tilaa, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta sekä vastuutamme tulevaisuudesta planeetallamme, kertoo taiteilija Alvar Gullichsen.

Paikallismarkkua teos myhäilyttää   

– Jos ei tästä nyt ihan Mekkaa Markuille tule, niiin hieno kohtaamispaikka meille Markuille ja kaikille muillekin kiinnostuneille, myhäilee paikallismarkku, Noormarkussa asuva Markku Mäkitalo.

– Onko tuo avaruusalus, puolestaan hihkuu ensikommenteissaan veistoksen ohikulkeva pikkuväki.

Markku-liiton puuhaamaa teosta ovat tukeneet Svenska Kulturfonden i Björneborg, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Suomalaisen Markku-liiton jäsenet ja Porin kaupunki.

Paljastustilaisuuden jälkeen teos lahjoitettiin Porin kaupungille.

Lue seuraavaksi