Tiitinen kansanedustajien käytöksestä: Sellaiset edustajat kuin kansa

Eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan äänestäjät viime kädessä päättävät minkälaista käytöstä kansanedustajiltaan edellyttävät. Kansa valitsee näköisensä ehdokkaat, sanoo TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Tiitinen.

Kotimaa
Seppo Tiitinen.
Seppo Tiitinen.Yle

Pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan eduskunnassa noudatetaan hyvin käytössääntöjä, joiden mukaan edustajalta edellytetään vakaata ja arvokasta käytöstä. Eduskunnan ulkopuolella asia voi olla toisin.

– Jokainen vapaa kansalainen tietysti omalla vastuullaan tekee mitä tekee, pohti Tiitinen Ykkösaamussa.

– Näistä periaatteistahan voi kuitenkin tehdä johtopäätöksen, että edustajien on viisasta noudattaa samoja periaatteita myös eduskunnan ulkopuolisessa esiintymisessään.

Julkisuudessa puitujen kansanedustajien käytöskohujen ylin tuomari ovat kuitenkin äänestäjät, Tiitinen painottaa.

– Kansa valitsee edustajat. Se valitsee sellaiset edustajat, kuin pitää kannaltaan järkevimpänä. Sanoisin että sellaiset edustajat kuin kansakin.

Äänestäjät ovat myös uusien kansanedustajien tiedot ja taidot viime kädessä puntaroineet.

– Edustaja vastaa vain valitsijoilleen. Niillä edustajilla mennään, jotka kansa kulloinkin lähettää.

Puolueilla ei halua puuttua vaalishoppailuun

Vaalien alla puhuttiin paljon "vaalishoppailusta", jossa vaaleilla yhteen tehtävään valitut ovat heti seuraavissa vaaleissa ehdolla toiseen. Tiitinen vastasi Ykkösaamussa katsojakysymykseen, jossa kysyttiin pitäisikö tehtävästä toiseen hyppimistä rajoittaa ja taktikointiin puuttua.

Eduskunnan tähän asti pitkäaikaisin pääsihteeri ei näe että ainakaan puolueissa olisi todellista halua puuttua tilanteeseen.

– Puolueet pyrkivät selvästi maksimoimaan kannatuksensa kun ehdokaslistoja laaditaan. Ilmeisesti tämä harkinta sitten johtaa siihen, mikä nyt on ollut käytäntö.

Tiitinen on toiminut eduskunnan pääsihteerinä 23 vuotta, vuodesta 1992 lähtien. Hän jää eläkkeelle loppuvuodesta täytettyään 68 vuotta.