Suurlähettiläs: Maanjäristys heilutti autoa minuutin, se keikkui kunnolla

Suomen Nepalin-suurlähettiläs Asko Luukkainen sanoo järistyksen tuntuneen todella rajusti. Valtaosaan suomalaisista on saatu yhteys, tosin omatoimimatkailijoiden lukumäärää ei tiedetä.

Ulkomaat

– Istuin autoon ja yhtä äkkiä alkoi ravistaa rajusti. Järistys heilutti autoa varmaan minuutin ajan. Se heilui oikein kunnolla, sanoo Suomen Nepalin-suurlähettiläs Asko Luukkainen.

Luukkainen sanoo olleensa aiemmin 6.7 Richterin järistyksessä ja se tuntui pelkältä tömäykseltä. Maanjäristys tänään oli jotain aivan muuta. Nepalin tämän päiväinen maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,9 magnitudia.

Luukkainen on kierrellyt toistaiseksi vasta omalla asuinalueellaan, eivätkä tuhot ole siellä kovin suuria. Muutama muuri on kaatunut.

– En ole käynyt Kathmandun vanhalla alueella, joka on huonosti rakennettua. Siellä tuho saattaa olla hyvinkin raju, uskoo suurlähettiläs Luukkainen.

Ei tietoa Annapurnan kiipeilijöistä

Suurlähettiläs Luukkainen sanoo lähetystön keskittyvän nyt nimenomaan suomalaisten kiinni saamiseen.

– Suurin osa on saatu kiinni eli noin 80 suomalaista. Meillä on tieto noin 120 suomalaisesta.

Kansalaisjärjestöjen ja eri projektien palveluksessa on Nepalissa kaiken kaikkiaan 50–60 suomalaista. Luukkaisen mukaan paljon suomalaisia asuu Kathmandun laakson alueella ja heidät on saatu suurelta osin kiinni.

– Heidän tilanteensa näyttää lohdulliselta tällä hetkellä.

Luukkaisen mukaan suurlähetystöllä ei ole käsitystä siitä, kuinka paljon suomalaisia omatoimimatkailijoita ja kiipeilijöitä on Annapurnan alueella.

– Eihän heitä yleensä ole monta kerralla, arvioi Suomen Nepalin-suurlähettiläs Asko Luukkainen.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, että yksikään suomalainen olisi joutunut hätätilaan. Ulkoministeriö ei toisaalta voi sitä mahdollisuutta sulkea poiskaan.