”Kajakilla voi tehdä muutakin kuin meloa” – koskimelojat saavat hyppyristä huvia ja haastetta

Pohjalaiset koskimelojat tarvitsivat pari vuotta sitten lisäpotkua harrastukseensa. Koski oli kuiva ja vettä vähän, mutta into harrastaa kova. Niinpä Malkakosken rantapenkkaan rakennettiin hyppyri, josta hypättiin mäkeä – kajakilla. Koskenlaskijat esittelivät mäkihyppytaitojaan HäjyRodeo -koskenlaskukilpailussa Ylistarossa lauantaina.

Kotimaa
Tero Törmä päätyi ilmalennon jälkeen onnistuneesti oikeinpäin veteen
Koskimelojan taidonnäyte mäkihypystä kajakilla MalkakoskellaAnssi Orrenmaa

Malkakoskella kesäisin melova melontaseura Kyrönjoen KoskiHäjyjen koskenlaskuporukka keksi idean kajakkimäenlaskusta olosuhteiden pakosta.

Teemu Kujala Koskihäjyistä kertoo, että alhainen vedenpinta innoitti keksimään koskenlaskuun hieman lisähaastetta.

– Pari vuotta sitten tuli idea, että tehdään hyppyri, ja siitä on silloin tällöin hypitty, kun Malkakoskikin on ollut kesäaikaan niin kuivana, niin on haluttu vähän toisenlaista menoa, ettei koko ajan samoja aaltoja tarvitse meloa.

– Ei se nyt mikään lentomäki vielä ole, mutta kyllä siinä jonkun metrin lennon saa, Kujala kuvailee.

Melojien mäkihypyssä ei Kujalan mukaan kilpaillakaan hyppyjen pituudella vaan tempuilla.

– Katotaan kuka tekee hienoimmat muuvit matkalla. Joku on tullut joskus naama edelläkin alas, että kaikki on mahdollista.

Kajakkimäkihyppy ilahduttaa myös yleisöä

Sekin on tullut todistettua, että Suomi todella on mäkihyppymaa. Eikä sillä ole väliä, millä lasketaan.

Tero Törmä valmiina koelaskuun Malkakosken hyppyristä
Tero Törmä valmiina koelaskuun Malkakosken hyppyristäPauliina Jaakkola Yle Pohjanmaa

– Aina kun Malkakoskella on touhattu hyppyrin kanssa, on hyppiminen kerännyt kiinnostuneita katsojia, Kujala kertoo. Hänen mukaansa kajakkimäkihyppy otettiin mukaan tämänkertaiseen HäjyRodeo –tapahtumaan juuri yleisön vuoksi.

– Tämä on sellainen yleisön hyvä huvitus. Pääsevät näkemään vähän lähempää tätä toimintaa, tuo koski on kuitenkin sen verran kauempana. Ja onhan tämä vähän erilaista, kajakilla pystyy tekemään muutakin kuin meloa normaalisti, Kujala huomauttaa.

Koskenlasku on hurjaa touhua ilman hyppyriäkin

Koskimelonta vaatii muutaman vuoden lajia harrastaneen Teemu Kujalan mukaan koskenlukutaitoa.

– Pitää osata mennä oikeaa reittiä pitkin ja ennakoida vähän tulevaa, ettei joudu ihan mihinkä sattuu, hän sanoo.

– Koskenlasku on hurjapäistä hommaa, riippuen tietysti minkälaisiin koskiin mennään. Niitähän on tietysti kevyistä koskista tosi vaativiin ja erittäin vaativiin koskiin. Esimerkiksi Jylhänkoski Kauhavalla on sellainen, ettei sieltä ihan jokainen laske alas, Teemu Kujala toteaa.

Hän sanoo, että haasteita hamuavat suuntaavat pohjoiseen, sillä pohjalaisjoet ovat kesäisin melko vähävetisiä.

– Kesäaikaan on tosi kuivaa ja varsinkin Kyrönjoen kaikki kosket on kivisiä. Malkakoskihan on ihmisen tekemä koski, jossa voi periaatteessa harjoitella perustekniikkaa läpi kesän, muttei sieltä mitään hurjia aaltoja ja kuohuja kesäaikaan saada, hän toteaa. Sen vuoksi Malkakoski sopiikin Kujalan mukaan myös aloittelijalle harjoittelupaikaksi.