1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Paatero ja Backman: "Puoli miljoonaa ääntä velvoittaa vastuunkantoon – hallitukseen kannattaa pyrkiä"

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraattien piirikokouksen tunnelma Mikkelissä oli kehitys- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron mukaan yllättävän hyvä koetusta vaalitappiosta huolimatta.

Eduskunnasta pudonneen Jouni Backmanin hymyssä on surumielisyyttä. Kuva: Yle / Paavo Koponen

– Sellaista luovuttajan fiilistä ei ollut havaittavissa. Enemmänkin oltiin iloisia siitä, että meillä on monta uutta nuorta kansanedustajaa. Kaikki luottavat siihen, että töitä tekemällä tästä päästään eteenpäin, toteaa Paatero.

Myös konkaripoliitikko Jouni Backman on samoilla linjoilla Paateron kanssa.

– Vaalitulokseen porukka oli pettynyt. Mutta siihen vaalityöhön, jota tehtiin erityisesti täällä kaakossa, oltiin kuitenkin tyytyväisiä. Tämä ei ollut nyt kiinni siitä, että oma väki olisi ollut huonosti liikkeellä vaalityötä tekemässä. Nyt ei vaan ollut tilausta meidän sanomalle ja lopputulos oli pettymys.

Enemmän joukkuepeliä

Paatero toi omassa puheenvuorossaan esille asioita, joita nyt pitäisi miettiä hallitukseen vai ei -pohdinnan rinnalla.

– Tärkeitä asioita on noussut esille. Ja niistä ehkä kolme sellaista, joissa meillä on mielestäni omat linjat. Ne ovat ulko-ja turvallisuuspolitiikka, julkiset palvelut ja työmarkkinoiden kysymykset.

Backmanin muisteli oman puheenvuoronsa aluksi, kuinka hän oli 40 vuotta sitten nuorena poikana ensimmäistä kertaa piirikokouksessa.  Hän kaipaisi nyt enemmän joukkuepeliä.

Nuoria pitää tukea ja antaa heille kovia paikkoja.

Jouni Backman

– Puoluejohtdon tukeminen erityisesti vaikeina hetkinä, kuten nyt, on tärkeää. Samoin se, että pidetään yhtä. Tämä on joukkuepeliä ja nykyisin tulee vähän liikaa esille tällainen minäminä-tyylinen toimintatapa ja viestintä. Sen takia pitää olla me-henkeä. Pitää myös antaa tunnustusta ja palkita pelinrakentajia, ei ainoastaan maalintekijöitä. Nuoria pitää tukea ja antaa heille kovia paikkoja. Nuorille viestini oli, että pitää olla kärsivällinen. Jotkut asiat vievät 40 vuotta, ennen kuin ne etenevät.

Jouni Backman puuttuisi myös puolueen sisäiseen toimintatapaan. Hänen mukaansa SDP:ssa on puhuttu vuosikymmenien ajan järjestötoiminnan uudistamisesta ja tuomisesta tähän aikaan.

– Tämä on nyt seuraavan vaalikauden asia, ollaanpa oppositiossa tai hallituksessa. Se on erityisen tärkeä kunnallisvaaleja lähestyttäessä, koska siellä puhutaan niistä ihmisten lähellä olevista asioista. Tärkeää on myös se, mitä Antti Rinne on sanonut luottamuksen palauttamisesta. Sitä ei millään yksittäisillä tempuilla palauteta, vaan se ottaa aikaa.

Hallitus vai oppositio?

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraattien piirikokouksessa keskustelu hallituspaikasta aiheutti kommentteja puolesta ja vastaan. Paateron mielestä molemmat kannat ovat ymmärrettäviä ja varteenotettavia. 

Hallitukseen ei pidä mennä väärän politiikan takuumieheksi tai panttivangiksi.

Jouni Backman

– Tämän takia mietintä on oikeasti auki. Monella oli varmaan sellainen sunnuntai-illan reaktio, jossa opposito nähtiin ainoana vaihtoehtona. Me saimme kuitenkin puolen miljoonan ihmisen tuen vaaleissa. Se on aika velvoittava määrä ja panee miettimään, haluaisimmeko sittenkin lähteä vastuunkantajaksi.

Backmanin mukaan hallitukseen pitää ja kannattaa pyrkiä. Ehdoin tahdoin oppositioon ei voi jättäytyä.

– Hallituksessa vaikutetaan asioihin ja me olemme sen velkaa puolelle miljoonalle ihmiselle. Mutta hallitukseen ei pidä mennä väärän politiikan takuumieheksi tai panttivangiksi. Siellä pitää olla sosiaalidemokraattiset ajatukset esillä. Itse kyllä pelkään, että jos meille tulee sellainen hallitus, joka ryhtyy ajamaan hyvin oikeistolaista työnantajapolitiikkaa, niin jälki voi olla hyvin rumaa. Senkin takia toivon, että SDP voisi olla puolustamassa palkansaajia.

Vinkit kiinnostavat

Uusia kansanedustajia on kiinnostanut konkaripoliitikon mahdolliset neuvot ja vinkit tulevan varalle.

Missään vaiheessa ei pidä ryhtyä syyttelemään muita, eikä olla millään tavalla katkera, koska se ei hyödytä ketään.

Jouni Backman

– En ole besserwisserimäisesti ryhtynyt neuvoja antamaan. Enemmänkin kokemuksen kautta olen kertonut, ettei ainakaan samoja virheitä pidä tehdä. Tosin yksi tärkeä neuvo minulla on ja se pitää tässä tilanteessa sekä puolueen että yksittäisten henkilöiden osalta sanoa. Kansanvallan edessä pitää olla nöyrä, mutta ei pidä nöyristellä. Missään vaiheessa ei pidä ryhtyä syyttelemään muita, eikä olla millään tavalla katkera, koska se ei hyödytä ketään. Siitä kärsii joko puolue tai itse.

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraatien seuraavissa askelmerkeissä valmistaudutaan miettimään kunnallisvaaleja.

– Samalla on mietittävä myös puolueen organisaatioita, sillä tämä porukka päättää, miten täällä piirin tasolla yhteistyötä viedään eteenpäin, toteaa Paatero.