1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turkulainen talovanhus laitetaan kuntoon perinteisin menetelmin – video

240-vuotias Iso-Puolala on yksi Turun vanhimmista puutaloista. Nyt kunnostettavana ovat sen kamarin tapetit. Malli on sama kuin 1840-luvulla. Se löytyi 27 tapettikerroksen alta.

Kotimaan uutiset
Iso-Puolalan päärakennus
Iso-Puolalan talonpoikaistalo on Turun vanhimpia puutaloja. Talosta on tulossa rakennusperinteen keskus.

Yhdestä Turun vanhimmista puutaloista on tulossa rakennusperinteen keskus. Taloa kunnostetaan perinteisen menetelmin, osin oppilastyönä.

– Tarkoitus on järjestää tapahtumapäiviä, kursseja ja talkoita. Toivomme, että tästä tulee elävä ja mukava pihapiiri, jonne on helppo tulla poikkeamaan, sanoo Rakennusperinteen ystävien toiminnanjohtaja Katariina Entonen.

Rakennusperinteen ystävät ostivat vuonna 1775 rakennetun Iso-Puolalan vuosi sitten. Sitä ennen yhdistys oli tiloissa pitkään vuokralla. Vuoden aikana talossa on tehty pieniä kunnostustöitä.

– Sisätilat olivat 60-70-luvun tyyliä: lastulevyä, lateksia ja muovimattoa, sellaisia materiaaleja, jotka eivät vanhaan taloon sovi. Niitä on nyt poistettu.

Tapettien kuosi etsittiin lukuisten kerrosten alta

Iso-Puolalan kamaria kunnostetaan oppilastyönä. Tapetti saa takaisin 1840-luvun ilmeensä, joka paljastui 27 tapettikerroksen alta. Maalauksessa tavoitellaan vanhahtanutta jälkeä.

– Ensin oli vähän vaikeuksia, kun olimme harjoitelleet siistimpää ja viimeistellympää tyyliä, mutta näin saadaan sellaista entisajan tunnelmaa uuteen seinään, kertoo opiskelija Johanna Sarparanta Turun ammattiopistosäätiöstä.

Lue seuraavaksi