1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poikkeuksellisen tuulinen huhtikuu on viilentänyt ilmaa ja hidastanut muuttolintujen tuloa

Mittari näyttää kymmentä lämpöastetta, mutta ulkona ei tarkene ilman pipoa ja toppatakkia – tuttu tilanne tänä keväänä. Säätä on kylmentänyt poikkeuksellisen kova tuuli, joka on puhaltanut erityisesti pohjoisesta ja lännestä.

Kotimaan uutiset
Tuulinen meri
Yle

Talven tuulet ovat yleensä huhtikuussa jo tyyntyneet, eikä myrskypäiviä ole keskimäärin kuin 0,9. Tässä kuussa on kuitenkin myrskynnyt jo kolmena päivänä ja myrskylukemiin on päästy paitsi merellä myös lännessä maa-alueilla.

Helsinki-Vantaan mittausasemalla tuuli on huhtikuussa puhaltanut keskimäärin 5,5 metriä sekunnissa. Se on mittaushistorian korkein lukema.

Muualla Suomessa on puhaltanut vaimeammin: Jyväskylässä keskinopeus on ollut 3,7 m/s ja Sodankylässä 2,7 m/s. Lukemat ovat huhtikuulle tavanomaisia.

Muuttolinnut odottavat myötätuulta

Etelässä tuulen purevuutta on lisännyt se, että tuuli on puhaltanut pääsääntöisesti pohjoisesta, luoteesta tai lännestä. Etelästä ja kaakosta tulevia lämpimiä tuulia ei ole juuri ollut. Sillä on ollut vaikutusta myös muuttolintujen aikatauluun.

– Muuttolinnut tarvitsevat myötätuulta ja sen takia ne ovat nyt myöhässä. Lämpötilalla ei ole juuri linnuille väliä, mutta tuulen suunnalla on. Jos keväällä on paljon etelätuulia, linnut tulevat huomattavasti aikaisemmin Suomeen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi ja lintuharrastaja Jarmo Koistinen.

Koistisen mukaan ainakin metsäkirviäisiä, tiltaltteja ja kirjosieppoja on nyt paljon vähemmän kuin yleensä tähän aikaan.

Suurta lämpötilamuutosta ei säässä näy vieläkään, mutta Koistisen mukaan tuulen suunta on ainakin hetkellisesti kääntymässä.

– Etelätuulia on tulossa runsaasti ja linnut pääsevät tulemaan rytinällä. Päivämuutto on jo ohi, mutta öisin muuttavia rastaita, leppälintuja, pajulintuja ja kirjosieppoja on tulevina öinä luvassa runsaasti.

Lue seuraavaksi