1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Brittiasiantuntija: Suomen pitää myöntää ongelmat ampuma-aseiden kanssa

Eri puolilla maailmaa aseiden aiheuttamia kuolemia tutkinut Iain Overton katsoo, ettei Suomessa olla tehty tarpeeksi ampuma-aseiden aiheuttamien haittojen minimoimiseksi.

Kuva: Simo Kymäläinen / Yle

Suomen pitää tiukentaa ampuma-aseita koskevaa lainsäädäntöään, jotta aseiden aiheuttamat kuolemat vähenevät, sanoo aseväkivaltaa tutkinut brittiasiantuntija Iain Overton. Yle Newsin haastattelussa Overton toteaa, että Suomen on tunnustettava, että täällä aseet surmaavat useammin kuin esimerkiksi Skandinaviassa tai Britanniassa.

– Heille, joiden mielestä tässä ei ole ongelmaa, haluaisin sanoa, että 180 asekuolemaa vuodessa on ongelma, sanoo Overton.

Asekuolemat sisältävät henkirikosten lisäksi itsemurhat.

Ympäri maailmaa toimittajana kiertänyt Overton saapui Suomeen uutisoimaan Kauhajoen kouluampumisesta vuonna 2008. Hän katsoo, että keskustelu tapahtuneesta keskittyi enemmän ampujan mielentilaan kuin aseiden asemaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kauhajoen tragedian jälkeen käsiaseita koskevaa lupasäädäntöä kiristettiin. Aseiden aiheuttamat kuolemat eivät ole kuitenkaan vähentyneet, aseväkivallan vastaisen järjestön toiminnanjohtajana toimiva Overton huomauttaa.

Overton on myös huolissaan Suomen maailmalle myymistä aseista. Hänen tutkimustensa perusteella Suomi on myynyt vuosikymmenen aikana yhteensä 500 miljoonan dollarin arvosta pienaseista ja ammuksia eri puolille maailmaa, muun muassa heikon ihmisoikeustilanteen maihin.

Overton esittää Suomeen kovempia veroja ampuma-aseille. Nämä verotulot ohjattaisiin aseiden aiheuttamien ongelmien vähentämiseen.