Suomalaiset kertovat viime yöstä Nepalissa: "Kuului paljon kiljuntaa ja ihmiset juoksivat hätääntyneinä"

Nepalissa asuvien suomalaisten mukaan Kathmandun alueella oli viime yönä paljon jälkijäristyksiä. Monilla alueilla vesi ja sähköt ovat poikki.

Kotimaa
Yöpyjiä ulkosalla.
Reuters-TV

Yle Uutisten Nepalista tavoittamat suomalaiset kertovat tunnelman olevan tällä hetkellä odottava ja rauhallinen. Viime yönä jälkijäristykset kuitenkin häiritsivät nukkumista.

Pääkaupungin Kathmandun alueella asuvat Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Mika Lahti ja Suomen lähetysseuran työntekijä Anni Takko kertovat viettäneensä viime yön teltoissa.

– Kaikki olemme aika väsyneitä. En usko, että kukaan oikein sai unen päästä kiinni. Jälkijäristyksiä tuli kyllä paljon. Kun olimme teltassa ja nukuimme maassa, ne tuntuivat tosi voimakkaina, kertoo perheensä kanssa Kathmandun laakson alueella asuva Takko.

Takon mukaan ihmiset lähistöllä säikähtivät yön aikana tulleita jälkijäristyksiä.

– Kuului aina paljon kiljuntaa ja ihmiset juoksivat hätääntyneinä, Takko kuvailee järistyksiä.

Takko perheineen on Nepalissa Suomen lähetysseuran lähettämänä. Hänen miehensä on lähetysseuran ruokaturva-asiantuntija.

Takko myöntää, että muiden ihmisten auttaminen on haastavaa tilanteessa, jossa itsekin on tapahtumien keskipisteessä.

– Luulen, että me teemme tässä nyt selkeän työnjaon sillä tavalla, että minä olen kotona ja hoidan lapset ja katson, että perheemme pärjää. Mieheni yrittää auttaa muita, Takko sanoo.

Kioskit ja kaupat auenneet

Niinikään Kathmandun alueella asuva Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Mika Lahti kertoo hänen naapurustossaan tunnelman olevan odottava.

Lahden mukaan vesi ja sähköt ovat poikki, mutta hänen kotinsa lähistöllä olevat pienet kioskit ja kaupat ovat tänään auenneet.

– Yllättävän normaalilta vaikuttaa tässä meidän naapurustossa tämä elämä, vaikka hiljaisempaa on kuin normaalisti, Lahti kertoo.

Lahden mukaan tänään on tärkeintä löytää kadoksissa olevat ihmiset ja saada heidät raunioista pois.