1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hyvä uutinen Mount Everestiltä: Kiipeilijät turvassa

Sunnuntaina selvisi, että perusleiriä ylemmissä leireissä ihmiset olivat selvinneet hengissä. Siitä huolimatta turma on Mount Everstin kaikkien aikojen tuhoisin, sillä perusleirissä kuoli 18 ihmistä.

Ulkomaat
Pelastushelikopteri hakee loukkaantuneita perusleiristä.
Pelastushelikopteri hakee loukkaantuneita perusleiristä 26. huhtikuuta.Roberto Schmidt / AFP

Mount Everstin perusleirin yläpuolella kahdessa leirissä olevat noin sata kiipeilijää ovat turvassa alueelle iskeneestä suuresta lumivyörystä huolimatta, kerrotaan Nepalin vuoristokiipeilijäjärjestöstä.

Aiemmin oli epäselvää, kuinka monta kiipeilijää ja opasta leireissä oli, ja mitä heille oli tapahtunut lauantain maanjäristyksessä.

Järistyksen laukaisema massiivinen lumivyöry vei perusleirissä hengen 18 ihmiseltä. Kuolleiden joukossa on Google-hakukoneyhtiön johtoon kuulunut Dan Fredinburg. Useimpia muita ei ole vielä tunnistettu, mutta valtaosan tiedetään olevan ulkomaalaisia.

Vyöry tukki normaalin paluureitin

Perusleirissä myös loukkaantui 60 ihmistä. Huono sää hellitti aamulla, joten helikopterit pääsivät noutamaan loukkaantuneita. Omin jaloin liikkuvat ovat lähteneet kävelemään alas vuorelta.

Evakuointi perusleirin yläpuolella sijaitsevista leireistä sen sijaan on yhä vaikeaa, koska lumivyöry on tukkinut rinnereitin. Helikopterit ovat vieneet leireihin välineitä, joilla kiipeilijät voivat laskeutua jääseinämää.

Huhtikuu on Mount Everestin suosituimpia kiipeilykuukausia. Nepalilaiset vuoristo-oppaat eli šerpat arvioivat, että vuorella oli maanjäristyksen iskiessä yli 800 ihmistä.

Turma on Mount Everstin kaikkien aikojen pahin. Edellinen tapahtui lähes päivälleen vuosi sitten, jolloin 16 šerpaa kuoli lumivyöryssä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi