17. päivä: Guatemala: Tuhannet mielenosoittajat vaativat presidentin eroa korruption takia

Guatemalan demokratia on pitkään ollut paljon kehnommallakin tolalla. Kylmän sodan aikana Guatemalassa velloi 36-vuotinen sisällissota, joka päättyi vasta vuonna 1996. Oikeistolaisen sotilasjuntan ja vasemmistolaisten sissiliikkeiden välisessä sodassa kuoli 200 000 siviiliä, heistä suurin osa maya-intiaaneja.

Ulkomaat
Guatemala miekkari
Mielenosoittajat vaativat Guatemalan presidentin ja varapresidentin eroa.Mika Mäkeläinen/ Yle

Nukkuva kansa voi unelmoida, mutta heräävä kansa voi tarttua toimeen, lukee opiskelija Rebeca Aldanan tekemässä bannerissa.

Aldana ja tuhannet muut somen kautta värvätyt ovat kokoontuneet perustuslain aukiolle Guatemalan samannimisen pääkaupungin Guatemalan keskustaan. Presidentinpalatsin – jota tosin nykyisin pidetään kulttuuripalatsina – eteen pakkautunut väkijoukko vaatii presidentti Otto Pérez Molinan ja erityisesti varapresidentti Roxana Baldettin eroa.

– Fuera, fuera, eli ulos, kaikuu aukiolla. Ja sitten lauletaan Guatemalan kansallislaulu. Puheita ei pidetä, vaan pienet mielenosoittajaryhmät toistavat iskulauseita, joista osa leviää laajemmalle.

Guatemala miekkari
Fuera, eli ulos, huusivat mielenosoittajat – eli johto pois vallasta. Mika Mäkeläinen / Yle

Yläpuolella pörrää presidentin turvallisuusjoukkojen minikopteri kuvaamassa mielenosoittajia. Mellakkapoliiseja näkyy lähikortteleissa paljon, mutta he pysyvät pois aukiolta välttääkseen turhaa kahnausta.

Taskuvarkaiden paras palkkapäivä, tuumin, ja pidän silmällä taskujani. Pelko näyttää olevan turha. Tunnelma on pikemminkin karnevaalimainen kuin kiihkeän poliittinen. Rihkama- ja välipalakauppiaat kiertelevät kaikenikäisen yleisön joukossa, paikalla on myös lapsia. Onhan tämä yksi tapa viettää vapaapäivää neljän miljoonan asukkaan metropolissa.

Paukkupommeja räjäytellään, mutta savua ja pamahduksia suurempaa ympäristöhaittaa niistä ei tule. Mielenosoittajistakin lähtee korviavihlova meteli, sillä kattilat ja pienet muovitorvet, täkäläisittäin vuvucelat, näyttävät kuuluvan hyvän mielenosoituksen vakiovarustukseen.

– Olemme niin väsyneitä korruptioon Guatemalassa. Kaikki menee väärään suuntaan. Presidentti ja hallitus valehtelevat meille päin naamaa, oikeustieteen opiskelija Rebeca Aldana sanoo keskellä aukiota.

Takana säestää poikaystävä, kauppatieteiden opiskelija Edwin Arriaza.

– Pahin presidentti mitä meillä on koskaan ollut. Ne ovat niin korruptoituneita, tekevät mitä haluavat, Arriaza sanoo. Opiskelijoiden poliittinen muisti ei välttämättä yllä kovin kauas, sillä joka tapauksessa Guatemalan demokratia on pitkään ollut paljon kehnommallakin tolalla. Kylmän sodan aikana Guatemalassa velloi 36-vuotinen sisällissota, joka päättyi vasta vuonna 1996.

Oikeistolaisen sotilasjuntan ja vasemmistolaisten sissiliikkeiden välisessä sodassa kuoli 200 000 siviiliä, heistä suurin osa maya-intiaaneja.

Guatemalan väestö on keski-iältään läntisen pallonpuoliskon nuorinta, ja yli puolet on syntynyt vasta sodan päättymisen jälkeen, kun Guatemalassa on käyty demokraattisia vaaleja ja eletty talouskasvun vuosia. Reilut kolme vuotta sitten presidenttinä aloitti kenraali Otto Pérez Molina, joka valitsi naisen, Roxana Baldettin, varapresidentikseen.

Guatemala miekkari tekopyhyys
Hallitus sanoo taistelevansa korruptiota vastaan, nyt sitä syytetään tekopyhyydestä.Mika Mäkeläinen / Yle

Mielenosoitus on reaktio korruptiovyyhteen, joka on johtanut 22 pidätysmääräykseen, heidän joukossaan Guatemalan veroviraston entinen ja nykyinen johtaja sekä suurimpana konnana pidetty varapresidentin yksityissihteeri Juan Carlos Monzón, joka on välttänyt pidätyksen katoamalla jonnekin ulkomaille.

Syytteiden mukaan he antoivat lahjuksia vastaan helpotuksia tullimaksuista. Pidätettyjen sanotaan tienanneen miljoonia väärentämällä tullauspapereita. Mielenosoittajat uskovat, että maan johtokaksikko vähintään tiesi korruptiosta, vaikka ei olisikaan itse siihen sekaantunut.

Presidentti Pérez on jo ilmoittanut, että hän ei aio erota. Baldettin asema voi olla tukalampi, ja mielenosoitusten uskotaan jatkuvan lähipäivinä.

Korruption otteesta ja Guatemalan oikeuslaitoksen heikkoudesta kertoo se, että pidätyksiin tarvittiin mukaan YK:n mandaatilla toimivaa CICIG-komissiota. Kansainvälisen avun tarkoituksena on varmistaa, että rikolliset saavat asiaankuuluvan rangaistuksen oikeuslaitoksen puutteista riippumatta.

Ehtiäksemme mielenosoitukseen lähdimme taas liikkeelle kukonlaulun aikaan. Matka El Salvadorista Guatemalaan oli mielenkiintoinen, siitä ennakkomakua Facebookissa (facebook.com/Mikareport (siirryt toiseen palveluun)) ja Twitterissä (twitter.com/Mikareport (siirryt toiseen palveluun)), myöhemmin myös tässä matkapäiväkirjassa. Guatemalassa majapaikaksi valikoitui nimen puolesta legendaarinen Hotel Pan American, juuri mielenosoitusaukion vieressä. Ilta meni tuskaillessa nettiyhteyden kanssa, kunnes yhteys maagisesti palasi. Täällä uskotaan, että piuhat pantiin poikki hallituksen käskystä.

Ai niin, ja jos törmäät suomalaisella kylänraitilla siihen yksityissihteeriin, niin vinkkaa vaikka Interpolille.

Panamericana – matkalla väkivallan ytimeen