Elohopeaa pyramidin alla – viekö Manalan virta intiaanikuninkaan hautaan?

Teotihuacánin rauniokaupungin saloja on tutkittu vuosikymmenien ajan. Jättipotti olisi kuningashaudan löytyminen. Nestemäinen elohopea saattaa symboloida sinne johtavaa virtaa, uskoo tutkija.

Ulkomaat
Teotihuacánissa sijaitsevan Quetzalcoatlin temppelin laserskannattu 3D-malli, josta näkyy hautakammioihin johtava tunneli.
Teotihuacánissa sijaitsevan Quetzalcoatlin temppelin laserskannattu 3D-malli, josta näkyy hautakammioihin johtava tunneli.INAH

Meksikolaisen pyramidin alta tunnelin päästä on löytynyt suuri määrä elohopeaa. Tutkija Sergio Gómez arvelee sen tarkoittavan, että temppelissä on kuninkaan hauta tai rituaalikammio.

1 800 vuoden takainen pyramidi on Keski-Meksikossa sijaitsevan Teotihuacán rauniokaupungin kolmanneksi suurin. Gómes ryhmineen on tehnyt pyramidin alla kaivauksia vuosien ajan. Viime vuoden lopulla hän ilmoitti löytäneensä kolme kammiota noin 18 metrin syvyydestä.

Kammioiden suulla on erikoinen kokoelma esineitä: jadepatsaita, jaguaarin jäännöksiä, rasiallinen simpukoita sekä kumipalloja.

Elohopealöytö on hidastanut työtä, sillä tutkijat ovat joutuneet käyttämään suojavarusteita myrkyllistä ainetta vastaan. Sitä on löytynyt aiemmin muualtakin Latinalaisen Amerikan kaivauksilla – kahdelta mayojen ja yhdeltä olmeekien asuinpaikalta –, vaikka ainakaan lääkintätarkoituksiin muinaiset intiaanit eivät sitä käyttäneet.

Elohopeaa saatiin kuumennetusta malmista

Gómes on vaarasta huolimatta innoissaan. Hänen mukaansa elohopea voi tarkoittaa ensimmäisen kuninkaallisen haudan löytymistä Teotihuacánin vuosikymmeniä jatkuneissa tutkimuksissa.

Gómes arvelee, että hohteleva elohopea symboloi maanalaista Manalan virtaa tai järveä, mille muut tutkijat ovat aiemmin löytäneet perusteita intiaanien muinaistaiteesta.

He osasivat valmistaa nestemäistä elohopeaa kuumentamalla elohopeapitoista malmia, josta he saivat myös punaista pigmenttiä ruumiidensa ja taide-esineittensä koristeluun.

Missä ovat kuninkaiden kuvat?

Kuningashaudan löytyminen olisi Teotihuacánin tutkijoille jättipotti, sillä se voisi ratkaista hallintojärjestelmän arvoituksen. Teorian mukaan noin 600 vuotta kukoistanutta kaupunkivaltiota hallitsivat dynastiat mayojen tapaan. Toistaiseksi Teotihuacánin asukkaille ei ole osattu antaa edes nimeä.

Kun tietoja on vähän, kilpailevia teorioita on paljon. Joidenkin tutkijoiden mukaan kuninkaita ei ollut, sillä heistä ei ole kuvia kaupungin monissa seinämaalauksissa, vaan Teotihuacánin johdossa oli jonkinlainen neuvosto.

Lähteet: Reuters, AFP