1. yle.fi
  2. Uutiset

"Koemme olevamme onnekkaita" – Nepalissa olevat suomalaiset odottavat avun saapumista ja pelkäävät jälkijäristyksiä

Kathmandussa ja sen lähialueilla asuvat suomalaiset kertovat tilanteen olevan omilla alueillaan kohtuullisen rauhallinen. Vettä ja ruokaa on ainakin vielä, mutta useimmat viettävät tulevan yön teltoissa tai taivasalla. Avustustyöntekijöitä ei ole vielä näkynyt.

Kotimaan uutiset
Ihmiset raivaavat pahasti vaurioutunutta UNESCON maailmanperintökohteeksi nimettyä Durbarin toria Kathmandussa 25. huhtikuuta.
Ihmiset raivaavat pahasti vaurioutunutta UNESCON maailmanperintökohteeksi nimettyä Durbarin toria Kathmandussa 25. huhtikuuta.Prakash Mathema / AFP / Lehtikuva

YK:lla Nepalissa työskentelevä Katja Vauhkonen nukkui viime yön teltassa YK:n rakennuksen pihalla. Jälkijäristyksistä huolimatta hän nukkui hyvin.

– Heräilin kyllä aina jälkijäristyksiin, mutta paikka missä nukuimme, oli suhteellisen turvallinen. Ihmiset ovat pitkälti vielä ulkosalla, koska talojen lähellä on vaarallista olla. Taloissa on isoja halkeamia, joten ne saattavat jälkijäristysten seurauksena sortua.

Koemme että olemme kaikki onnekkaita, ettei käynyt pahemmin

Katja Vauhkonen

Vauhkonen arvioi, että kaupungin vesitankit ovat tyhjät. Hän kertoo, että lähistöltä pystyy ostamaan vielä vettä ja joitain ruokatarvikkeita.

– Oli ihana huomata, että vesipullon sai 20 rupialla, eli 20 sentillä. Olisi voinut luulla, että hinnat ovat äkkiä tuplaantuneet.

KEPA:n vapaaehtoisena alueella työskentelevä Pauliina Savola nukkui keskiyöhön asti taivasalla, mutta sade pakotti seurueen nukkumaan sisällä.

– Nukuimme aika lähellä ulko-ovea, tai nukuimme oikeastaan vain sellaista koiranunta. Pari kertaa tuli jälkijäristyksiä ja jouduimme siirtymään ulkopuolelle. Mutta kokonaisuussaan yö sujui kohtuullisen rauhallisesti.

Savola kertoo, että joitakin pieniä kauppoja on auki ja ihmiset ovat hakeneet vesipulloja sekä puheaikaa puhelimeen. Savola itse oli varautunut järistykseen jo ennalta hankkimalla vettä ja ruokaa.

– Omasta näkökulmasta iso osa paikallisista ei ole varautunut asiaan ollenkaan, vaikka järistysriski on ollut tiedossa. Kysymyshän on ollut lähinnä siitä, milloin tämä maanjäristys iskee.

"Paikalliset tekevät minkä pystyvät"

Vauhkonen ja Savola eivät ole kumpikaan nähneet avustustyöntekijöitä omilla alueillaan. Savola uskoo, että tilanne pysyy vielä parin päivän ajan rauhallisena.

– En usko, että vielä tulee mitään suuria ongelmia ja vielä ainakin vesivarat riittävät. Uskon, että suurin osa avustustyöntekijöistä on vielä pahimmilla kriisialueilla kaivamassa ihmisiä ulos raunioista.

– Ja paikalliset tekevät minkä pystyvät, eli raivaavat teitä ambulansseille. Mutta odottelemme, että järjestäytyneempää apua, sanoo Vauhkonen.

Vauhkonen kertoo, että suurin pula on tällä hetkellä ilmeisesti lääkkeistä ja vilteistä. Lisäksi tarvittaisiin helikoptereita, koska tiet ovat järistyksen jäljiltä poikki.

– Kaupungissa pystyy tekemään sentään jotain, mutta avustustyöntekijät eivät ole monin paikoin päässeen syrjäisempiin kyliin teiden kunnon takia, kertoo Vauhkonen.

Jälkijäristysvaara on vielä olemassa ja myös ensi yö vietetään teltan suojissa tai taivasalla.

– Takaraivossa vielä mietin onko mahdollista, että tänne tulee vielä iso järistys, pohtii Savola.

– Ihmiset ovat järkyttyneitä, mutta monet yrittävät nyt levätä ja saada yhteyttä läheisiinsä. Olemme odottavalla kannalla, mutta koemme että olemme kaikki onnekkaita, ettei käynyt pahemmin, kertoo Vauhkonen.

Lue seuraavaksi