Apu saavuttaa hitaasti maanjäristyksen murjoman Nepalin maaseudun

Maanjäristysalueelle yritetään toimittaa apua, mutta katkenneet tiet ja huono sää aiheuttavat ongelmia. Nepalissa on löydetty kuolleena yli 3 200 ihmistä. Loukkaantuneita on yli 6 500.

Ulkomaat
Katunäkymä Kathmandusta 26.huhtikuuta.
Katunäkymä Kathmandusta 26.huhtikuuta.Narenda Shrestha / EPA

Maanjäristyksen tuhoista toipuvaan Nepaliin on ryhdytty toimittamaan hätäapua ja pelastushenkilöstöä. Apua on luvattu muun muassa Pakistanista, Intiasta, Yhdysvalloista, Kiinasta, Australiasta, Uudesta-Seelannista ja useista Euroopan maista. Apua antavat myös useat järjestöt, muun muassa YK:n lastenjärjestö Unicef, Pelastakaa lapset, Fida International ja Lääkärit ilman rajoja.

Avustuskuljetusten matka pahimmille tuhoalueille kuitenkin kangertelee maanjäristyksen vaurioittamien liikenneyhteyksien vuoksi. Myös viestiyhteydet ja sähköt ovat poikki laajoilla alueilla. Avustusjärjestöt pelkäävät, että puhtaasta juomavedestä voi paikoin tulla nopeasti pula.

Kathmandun ulkopuolella kierrelleen uutistoimisto Reutersin toimittajan mukaan monin paikoin avustustarvikkeista ei juuri näy vielä merkkejä. Valtava määrä ihmisiä on taivasalla, koska kodit ovat tuhoutuneet tai vaurioituneet pahasti.

– Rakennukset ovat romahtaneet ja koulut tuhoutuneet. Useat tiet ovat poikki, kertoo syrjäseutujen tuhoja kartoittaneen Plan Internationalin maajohtaja Mattias Bryneson Nepalista.

Brynesonin mukaan maaseudun pahimmat tuhoalueet ovat köyhien daliti-perheiden asuinaluetta.

– Monet ihmiset ovat menettäneet kotinsa. Monet ovat kuolleet. Sato on tuhoutunut. Odotamme mitä hallitus tekee, sanoo opettaja Chandra Lama, joka asuu kahden tunnin ajomatkan päässä Kathmandusta sijaitsevassa kylässä.

Viranomaislähteen mukaan Nepalissa on löydetty kuolleena jo yli 3 200 ihmistä. Loukkaantuneita on maanantaiaamuna tulleiden tietojen mukaan yli 6 500. Naapurimaissa kuolleita on lähes 90.

Intian armeijan helikopterit yrittävät toimittaa maanjäristyksessä loukkaantuneita ihmisiä sairaalahoitoon, mutta huono sää vaikeuttaa pelastustyötä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP