1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Ukrainan taistelut kiihtyivät juuri ennen huippukokousta

Taistelut Itä-Ukrainassa lähellä Mariupolin kaupunkia ovat kiihtyneet, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

Ulkomaat
Mariupol ukraina.
Ukrainalainen sotilas Mariupolin lähellä 21 huhtikuuta.Anastasja Vlasova / EPA

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat kiihtyneet viikonlopun aikana. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) mukaan kovimpia taisteluja on käyty Mariupolin kaupungin läheisyydessä. Muualla Itä-Ukrainassa Etyj-tarkkailijat ovat havainneet asevoimien ja sotilaskaluston liikuttamista.

Mariupolin läheisyydessä Etyj-tarkkailijat sanovat kuulleensa ammuskelua ja tankkien tulitusta. Ammuskelusta kerrotaan muun muassa Ukrainan hallituksen joukkojen hallussa olevan Lebedinsken läheisyydessä, noin 15 kilometriä Mariupolista itään. Myös Donetskin lentokentän läheisyydessä on ammuskeltu.

Lisäksi Etyj-tarkkailijat ovat todistaneet raskasta tulitusta Luhanskin alueella. Ukrainan armeijan ja Luhanskin kapinallisten mukaan suurin osa näistä on ollut sotilasharjoituksia.

Noin 20 kilometriä Mariupolista itään sijaitsevassa Shyrokynessa on Etyjin mukaan ammuskeltu kranaatteja. Tarkkailijoiden arvion mukaan noin joka kolmas ammuttu kranaatti ei räjähtänyt osuessaan, eli maassa kylän läheisyydessä on useita räjähtämättömiä kranaatteja.

Etyj-tarkkailijat ovat todistaneet reilun sadan rekan saapumista kapinallisten hallitsemiin Donetskiin ja Luhanskiin. Kapinallisten mukaan kyse on venäläisistä avustuskuljetuksista. Etyj on pystynyt vahvistamaan ruokakuljetukset vain muutamien rekkojen osalta.

Lisäksi Itä-Ukrainassa on liikuteltu sotilaskalustoa eikä Minskin sopimuksessa päätettyjä rajoja ole kaikilta osin noudatettu.

Ukraina ja EU aloittavat maanantaina kaksipäiväiset korkean tason neuvottelut Kiovassa.

Lähteet: AFP, Tass

Lue seuraavaksi