Kathmandussa avataan taas kauppoja

Kaupungissa oli viime yönä pieniä jälkijäristyksiä ja monet nukkuivat yhä yönsä taivasalla. Suomen suurlähetystö tavoittelee 24 suomalaista järistysalueelta.

Ulkomaat
Nepal maanjäristys Kathmandu.
Vedenjakelua Kathmandussa 27. huhtikuuta.Narendra Shrestha / EPA

Maanantain vastainen yö oli Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa melko rauhallinen, kertoo suurlähettiläs Asko Luukkainen puhelimitse. Yöllä tapahtui 3–4 pienehköä jälkijäristystä.

– Ihmiset yöpyvät aika paljon avoimilla paikoilla teltoissa koska pelkäävät jälkijäristyksiä, Luukkainen sanoo.

Sähköt ovat laajalla alueella Kathmandussa yhä poikki, eikä niiden odoteta palautuvan pariin päivään.

Luukkaisen mukaan aamulla alkoi kuitenkin näkyä myös merkkejä paluusta arkeen: Kauppoja ryhdyttiin avaamaan ensi kertaa lauantaina sattuneen maanjäristyksen jälkeen.

– Hiljalleen normaaliin suuntaan ollaan menossa, Luukkainen sanoo.

Luukkainen kuitenkin korostaa, että Kathmandu ei sijaitse järistyksen pahiten runtelemalla alueella, jolla tilanne on yhä erittäin vaikea.

– Apua pitää saada nopeasti maaseudulle, jossa tuhot olivat valtavan suuret, Luukkainen sanoo.

Mittavasta kansainvälisestä avustusoperaatiosta suurlähettiläällä ei ollut vielä näköhavaintoa, mutta hän oli pannut merkille, että avustuslentoja laskeutui viime yönä Kathmandun kentälle runsaasti.

Suurlähetystö tavoittelee järistysalueelta yhä 24 suomalaista. Sunnuntain jälkeen on käynyt ilmi, että alueella oli järistyksen sattuessa 180 suomalaista, mikä on kymmenen enemmän kuin aiemmin luultiin.