1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Siskokset hurahtivat ysäriin – "Angels Crying oli niin ässähitti silloin ysärin lopussa"

Ysärimusiikki elää edelleen vahvasti mukana Aavakareen sisarusten Annikan ja Katin elämässä. Naiset kuuntelevat yli vuosikymmenen takaista eurodancea kaikkialla, missä on mahdollista musiikkia kuunnella. Ysärifanitus vei naiset mukaan myös Ylen tekemään joukkoistukseen.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Kajaanilaiset Annika ja Kati Aavakare istahtavat Katin kotona sohvalle. Sisarukset juttelevat hetkisen, mitä laitetaan soimaan netin kautta. Nopeasti he pääsevät yhteisymmärrykseen ja ilmoille kajahtaa Katin suosikkibiisi, 2 Brothers On The 4th Floorin Dreams (Will Come Alive). Taattua ysärilaatua siis.

Aavakareen sisarukset ovat hurahtaneet ysärimusiikkiin jo nuorista tytöistä lähtien. Annika kuunteli teini-ikäisenä ysärimusiikkia, ja nuorempi Kati seurasi siskonsa perässä yksinkertaisten biisien maailmaan.

– Ysäriaikaan olin teini itse, se oli ihan parasta aikaa hetkittäin. Sieltä niitä muistoja aina tulee kun ysäriä kuuntelee. Ysärimusiikissa on tärkeintä se, että se on helppoa ja tarttuvaa, muistat sanat parin kuuntelukerran jälkeen. Helposti kuunneltavaa musiikkia. Nuoriso sitä silloin kuunteli ja diskoissa se soi. Sieltä se tarttui, siksi sitä alettiin kuuntelemaan ja kuunnellaan vieläkin, Annika naurahtaa.

– Just se asia, että siihen aikaan kappaleet olivat paljon yksinkertaisempia. Biisissä saattoi olla vain yksi sana, mitä ne hokivat siinä, ja silti se oli aivan älyttömän hyvä. Niitä ei oltu tehty liian monimutkaisiksi. Yksinkertaista ja hyvää, Kati jatkaa.

Katilla on Dreamsin lisäksi niin paljon suosikkibiisejä, että hän toteaa olevan helpompaa luetella inhokit kuin suosikit. Annikalle E-Type on ihan ehdoton ykkönen.

– E-typeä olen fanittanut siitä lähtien kun ekan kerran kuulin niiden ekan biisin. Angels Crying oli niin ässähitti silloin ysärin lopussa. Sitten esimerkiksi Daze ja Solid Base ovat myös tosi kovia.

Aavakareen sisarukset kuuntelevat ysärimusiikkia kaikkialla, missä vain musiikkia pystyy kuuntelemaan.

– Minullahan on kännykässäkin kaikki soittoäänet pelkkää ysäriä. Kotona kuuntelen, autossa, ratsastamassakin voi laittaa kännykästä kuulumaan, Kati kertoo.

Eurodancen sanansaattaja

Ylen nettisivuilta löytyy Suomen ensimmäinen joukkoistussarja "Kuningas Matti ja ysäristit", johon pyydettiin YleX:n DJ Matti Airaksista ja ysärimusiikin faneja selittämään ja kuvaamaan ysärimaailmaa. Ympäri Suomean keikoilla kiertävä Airaksinen on varsinainen 90-luvun eurodancen sanansaattaja, ja hänellä sekä soittamallaan musiikilla on innokas fanijoukko. Tähän joukkoon kuuluvat myös kajaanilaiset Aavakareen sisarukset, jotka osallistuivat dokumentin tekemiseen.

– Minua kysyttiin Facebook-ryhmän kautta mukaan joukkoistukseen. Kuulun Parasta Ennen -ryhmään Facebookissa, siellä on yli 30 000 jäsentä. Eli meitä, ketkä kuuntelevat ysäriä ja fanittaa Mattia on sen verran. Siellä kyseltiin ihmisiä, jotka ovat enemmän kulkeneet Matin keikoilla, kuunnelleet ysärimusiikkia ja olleet aktiivisia FB-ryhmässä. Myöhemmin etsittiin lisää kuvaajia, joten kysyn Katia, että jos hän lähtisi matkaan kanssa tähän hommaan, Annika kertoo.

Kati ja Annika Aavakare. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Matti Airaksinen onkin Aavakareen sisarusten suosikki. Parta-Masa on vaan kuningas.

– Matti on aivan ykkönen, soittaa hyvää musiikkia ja ottaa yleisön tosi hyvin vastaan. Hänellä on niin hyvät jutut muutenkin. Ilman Mattia ei voi enää olla, Kati huomauttaa.

– Matti huomio yleisön todella hyvin sekä radiolähetyksessä että keikoilla. Nykyisin kun on kiertänyt sen verran monella keikalla, Matti tunnistaa yleisöstä jos vain sattuu huomaamaan. Moikkailee aina, muistaa jo nimeltäkin. Tosi loistava tyyppi ihmisenä, Annika jatkaa.

Verkkosarja löytyy osoitteesta yle.fi/musiikki, dokumentti Kuningas Matti ja ysäristit näytetään Yle Teemalla vappuaattona 30.4. klo 21.